Brajkovič nosilec slovenske kakovosti v Firencah

Na kolesarskem svetovnem prvenstvu v Firencah bo nastopilo kar 25 reprezentantov.

Objavljeno
19. september 2013 00.43
LJUBLJAN SLOVENIJA 17.6.2012 JANEZ BRAJKOVIC FOTO JOZE SUHADOLNIK
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Ljubljana – Selektor kolesarske reprezentance Martin Hvastija kakšne posebne izbire pri sestavi reprezentance za SP v elitni konkurenci profesionalcev ni imel. Potem ko je zaradi utrujenosti in posledične nemotiviranosti odpovedal udeležbo letos najboljši na lestvici WorldToura Simon Špilak, bo v Firencah vse podrejeno nastopu Janija Brajkoviča.

Belokranjec, ki bo sicer nastopil v obeh kronometrih - posamičnem in ekipnem v Astani, je kot prvi v zgodovini slovenskega kolesarstva, po vzoru največjih držav Italije, Francije, Španije, Nemčije, Belgije in Nizozemske, na svetovnih prvenstvih »izbral« svoja pomočnika. Kakšne posebne izbire seveda ni imel, je pa selektor Hvastija zadovoljen, da je tako visoko motiviran. Brajkovič želi ob sebi Boruta Božiča, s katerim sta »uigran« in prekaljen dvojec že s Toura, in Boleta, ki je na Vuelti pokazal, da je njegova forma v vzponu. Ob pregovorno sijajnem pomočniku Kristjanu Korenu seveda. »Na gorski progi z enim dolgim in kratkim (skupno 4000 m višinske razlike - op. p.), a izjemno strmim vzponom je Jani edini med našimi, ki lahko dirka na rezultat. Vuelto je končal v dobri formi. Zadnji teden se ni preveč naprezal. Opravljal je le svoje delo,« Hvastija verjame, da bo imela Slovenija 29. septembra na kar 270 kilometrov dolgi cestni dirki v Firencah pravega aduta v elitni dirki. Kapetan oziroma vodja šesterke bo seveda izkušeni Božič.

Brajkovič pa ne bo edini slovenski adut. Močno peterko imamo tudi v dirki mlajših članov do 23 let. Bolj kot lanski svetovni mladinski prvak Matej Mahorič, ki bo prvič in zadnjič nastopil na SP v tej konkurenci (jeseni se seli v WorldTour), je na očeh Luka Pibernik, absolutni državni prvak. Mahorič, ki je le zaradi okvare ostal grez zmage na prestižnem Tour de l'Aveniru, je v izvrstni formi, veliko pa ne zaostaja niti Pibernik. Mahorič se zaveda, da je prehod v višjo kategorije lahko na tako zahtevni dirki velika ovira. Upa, da bo imel svoj dan, vsekakor pa bo, kot je dejal, na progi pustil vse, kar bo imel na štartu v nogah.

V preostalih kategorijah ni visokih pričakovanj. Vsi bodo zadovoljni z uvrstitvami v prvi polovici nastopajočih. Milan Eržen, prvi trener novomeške Adrie Mobila, si želi v nedeljski preizkušnji ekip uvrstitev od 20. do 25. mesta, predvsem pa preseči povprečno hitrost 50 km/h. Polona Batagelj bo prva dama. Želja Ajdovke in selektorja Gorazda Penka pa je izboljšati doslej najboljšo slovensko uvrstitev - 44. mesto. V vožnji na kronomter po odhodu Tjaše Rutar (pred kratkim je postala mamica), je 25. mesto nedosegljivo. Mladinci pa lanskem sanjskem SP v Valkenburgu, kjer je Mohorič osvojil zlato v cestni dirki in srebro v vožnji na kronometer, nimajo tako močne ekipe. Trener Andrej Cimprič upa, da bodo mladci na čelu z Davidom Perom, kolesarili bolje, kot so na zadnjih poletnih preizkušnjah. Cilj je uvrstitev okrog 20. mesta.