Brajkovič v kronometru zase, na cestni dirki za ekipo

Kronometer članov (jutri, 13.30) bo eden od vrhuncev SP v Valkenburgu. Na štartu tudi Jani Brajkovič in Kristijan Koren.

Objavljeno
18. september 2012 22.42
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Valkenburg - Po klubskem kronometru, ki ni ravno navdušil kolesarskih navdušencev, se bodo jutri v posamični vožnji na čas pomerili še člani. Uvrstitev med deseterico bosta napadala tudi dva slovenska predstavnika, Jani Brajkovič in Kristijan Koren.

Proga bi Brajkoviču morala ugajati, saj ravnine praktično ni, na njej se bo ves čas potrebno vzpenjati in spuščati, kar naj bi najboljšemu slovenskemu kolesarju ustrezalo. »Na progo se ob morebitnem slabšem dosežku gotovo ne bom mogel izgovarjati. Zagotovo mi leži, saj to zagotovo ne bo hiter kronometer, kot je bil recimo lani v Koebenhavnu. Dodatno ga bo upočasnil tudi veter, o tem smo se lahko prepričali na treningu. Moja naloga bo, da ga prevozim po svojih najboljših močeh, kam me bo to pripeljalo, pa bomo videli,« je napovedal Belokranjec.

Martin glavni kandidat za zlato

Brajkovič, ki bo zadovoljen z uvrstitvijo v deseterico, ima že od Toura težave s poškodbo komolca. Stanje se je poslabšalo po padcu na dirki za veliko nagrado Montreala, a stanje se je v zadnjih dneh izboljšalo, tako da tudi poškodba ne bi smela vplivati na njegov rezultat. »Zaradi poškodbe sem odpovedal moštveni kronometer, a zaradi tega pri Astani niso jezni. Strinjajo se z mano, da jim bi bil poškodovan prej v napoto, kot pa da bi jim kaj pomagal. A po dnevih počitka je moj komolec precej bolje. Še čutim bolečine, a ne take, da bi me v vožnji ovirale,« je še povedal po poročanju STA.

Kot je dejal, bo zadovoljen z uvrstitvijo med deseterico. Deseti je bil tudi na olimpijskih igrah v Londonu, a mu je tam proga manj ustrezala, poleg tega pa na prvenstvu tokrat ne bosta nastopila Britanca Bradley Wiggins in Chris Froome, ki sta na igrah osvojila zlato oziroma bronasto kolajno. Po napovedih je ob odsotnosti poškodovanega Švicarja Fabiana Cancellare edini pravi favorit branilec naslova, Nemec Tony Martin, za preostala mesta pa se naj bi se odvijal hud boj. Ob dobrem dnevu bi lahko za visoka mesta kandidiral tudi slovenski kolesar Astane, ki se je na svetovnih prvenstvih že dvakrat uvrstil med deseterico. V Vareseju 2008 je bil sedmi, v Mendrisiu 2009 pa celo peti.

Krst za Korena

Kristijan Koren je v mlajših konkurencah veljal za odličnega kronometrista, a doslej to ni velikokrat dokazoval, saj bo v Valkenburgu šele prvič štartal med elito. »Vedno sem se podrejal ekipi, doslej v kronometru ta v meni niti dela potenciala. Očitno pa je zmaga v vožnji na čas letošnje dirke po Sloveniji drugače. Zdaj sem tu, priznati moram, da veliko časa za trening te discipline nisem imel, saj se vozim prav,«" je dejal Primorec, je bil z ekipo Liquigasa na moštvenem kronometru četrti.