Branik za štirinajsto zvezdico oddal en sam niz

Mariborčanke se po dveh zaporednih ljubljanskih lovorikah spet veselijo naslova državnih prvakinj, Iza Mlakar neustavljiva.

Objavljeno
21. april 2017 23.51
Nova KBM Branik - Calcit Volleyball, 21.4.2017
Janez Porenta
Janez Porenta
Maribor – V vitrini odbojkaric Nove KBM Branik se bohoti nova, že 14. zvezdica, prva po dveletni prevladi ljubljanskega Calcita, ki pa se v tej sezoni, sploh v končnici, ni mogel enakovredno kosati z razigranimi Mariborčankami. Te so dobile vseh osem medsebojnih dvobojev, v finalni seriji pa oddale en sam niz.

V polni Lukni – na odlično zasedenih tribunah so vihrale tudi finske zastave po zaslugi staršev proste igralke Branika Roose Koskelo – je bilo vse pripravljeno za veliko slavje. Gostiteljice pa so potrebovale zgolj dobro uro in pol, da so pokalni trofeji dodali še ligaško, ekipa pa je bila uspešna tudi na mednarodnih parketih, saj se je v »drugoligaškem« pokalu CEV dokopala do osmine finala, tam pa v eni od dveh tekem celo snela skalp turškemu velikanu Galatasarayu. V prihodnji sezoni bodo imele možnost skočiti še stopničko višje, saj bodo skozi kvalifikacije lige prvakinj skušale ujeti klubsko elito stare celine.

Sinočnji uvodni niz je obetal precej bolj izenačen dvoboj, kot so ga gledalci nato v resnici spremljali. Ljubljančanke so, vedoč, da popravnega izpita po dveh gladko izgubljenih dvobojih nimajo več, pritisnile z začetnim udarcem, omajale sprejem in posledično napad tekmic, razigrana je bila edina »preživela« tujka, Bolgarka Slavina Koleva, ki je vpisala kar sedem točk. To pa je bilo tudi vse, kar so varovanke mladega italijanskega strokovnjaka Nicole Negra sinoči prikazale. Odtlej je bil promet le še enosmeren, Mariborčanke pa za razred boljše od Calcita, ki tako »slovenski« ni bil še v nobenem pomembnejšem dvoboju v tej sezoni. Manjkali sta namreč noseča najučinkovitejša igralka, srbska korektorka Olivera Kostić, in poškodovana podajalka (levi gleženj), odlična Belgijka Ilka ven de Vyver.

V ljubljanskem napadu je manjkala učinkovita igralka. Čeprav je komaj polnoletna Pia Blažič, sestra košarkarskega reprezentanta Jake, v končnici stopnjevala formo in čeprav se je visokorasla Urška Igličar trudila na vso moč, a storila preveč napak in bila le 13-odstotno uspešna, je naposled večina bremena v napadu padla na Kolevo. To je bilo preveč predvidljivo za domača blok in obrambo, ki sta v kot poslala tudi njo. Drugi niz je Branik odprl z 12:4, tretjega celo z 9:0 na servis podajalke Sare Najdič, v četrtem pa je po izenačenem začetku (5:5) za zgodnjo razliko z odličnimi petimi zaporednimi začetnimi udarci poskrbela Saša Planinšec. Neustavljiva je bila, kot že celo finalno serijo, korektorka Iza Mlakar s 25 točkami, od tega petimi asi, štiri je dodala Anita Sobočan (16 točk).

»Pred tekmo sem čutil pritisk na vsakem koraku, morda so ga uvodoma čutila tudi dekleta, ki so začela premalo agresivno. V nadaljevanju so pritisnila s servisi, prevzela pobudo in tehtnica se je hitro nagnila na našo stran. Naše igralke so vso sezono garale za ta naslov, ki so si ga po dveh sušnih letih zelo želele,« je poudaril domači trener Bruno Najdič, pomočnik Calcitovega Aljoša Jemec pa: »Štartali smo optimistično in z željo po presenečenju. Bili smo na dobri poti, ko pa so tekmice pritisnile z vso močjo, naša igra ni bila več na pričakovani ravni. Mariborčanke so zmagale zasluženo.«