V velikem finalu Brazilci in Poljaki

Tekmeci slovenskih odbojkarjev v drugem delu SP so v polfinalu brez oddanega niza odpravili Srbijo.

Objavljeno
29. september 2018 18.56
Posodobljeno
30. september 2018 09.00
Brazilsko veselje je bilo nepopisno. FOTO: FIVB
Torino – Brazilski odbojkarji, sicer slovenski tekmeci v drugem delu turnirja, so prvi finalisti svetovnega prvenstva v Italiji in Bolgariji. V prvem polfinalu niso oddali niti niza Srbom, od katerih so bili boljši s 3:0 (22, 21, 22). V jutrišnjem velikem finalu (ob 20.30) jih čakajo Poljaki, ki so s 3:2 (22, -20, -23, 20, 11) strli odpor Američanov.


Brez žara in strasti


Srbi, ki so pred tem na prvenstvu vpisali veličastne zmage nad evropskimi nasprotnicami Rusijo (3:2), Francijo (3:2) in predvsem sogostiteljico Italijo (3:0), so danes igrali s precej manj žara in strasti, predvsem pa niso znali izkoristiti priložnosti, ki jim jih je ponujal tekmec. V zadnjem nizu so še vodili s 15:12, vendar pa lepega naskoka niso znali zadržati do konca.


Lucas nezgrešljiv


V zmagovalni zasedbi ni bilo izstopajočega posameznika, vsi igralci iz začetne postave z izjemo podajalca Bruna so prispevali po od osem do enajst točk, kolikor jih je zmogel Douglas. Neustavljiv je bil predvsem bloker Lucas, ki je uspešno izpeljal vse »penale« (7:7). Pri poražencih sta bila napadalno izjemno učinkovita Aleksandar Atanasijević (16 točk) in nekdanji sprejemalec ACH Volleyja Uroš Kovačević (14), kar pa ni bilo dovolj.


Srbski polfinalni urok


Srbski odbojkarji torej nikakor ne morejo streti polfinalnega uroka, že tudi na treh zaporednih svetovnih prvenstvih med letoma 2002 in 2010 so bili namreč neuspešni na predzadnji stopnički. Brazilija, olimpijska zmagovalka in vodilna na svetovni jakostni lestvici FIVB, bo še petič zapored igrala v finalu SP, le nazadnje – pred štirimi leti na Poljskem – se nato ni okitila z lovoriko.


Pri Poljski blestel Kurek


Dvoboj med Poljaki in Američani, ki so bili v polfinalu prvič po letu 1994, je bili zjemno izenačen, tako da so odločale malenkosti. Ena od teh je bil poljski korektor Bartosz Kurek, ki je imel odličen dan in je zagotovo najzaslužnejši, da se je njegova ekipa prebila do sklepnega dejanja