Brazilci zanikali krajo olimpijskih podatkov v Londonu

Prireditelji OI 2016 v Riu so zanikali vpletenost v krajo internih dokumentov v zvezi z organizacijo iger v Londonu.

Objavljeno
28. september 2012 09.11
Posodobljeno
28. september 2012 09.11
OLY2016-BRAZIL-NUZMAN
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Sao Paulo - Kar deset brazilskih olimpijskih delavcev, ki so delali skupaj z londonskimi prireditelji letošnjih poletnih olimpijskih in paraolimpijskih iger, je bilo 21. septembra odpuščenih, potem ko so Londončani odkrili, da so brazilski delavci brez dovoljenja kradli interne dokumente v zvezi z organizacijo iger.

Predsednik organizacijskega odbora poletnih olimpijskih iger 2016 v Riu de Janeiru Carlos Nuzman je ob tem že zanikal vpletenost njihovih olimpijskih uradnikov v krajo podatkov. Nuzman je tudi zavrnil navedbe, da naj bi vodstvo organizacijskega odbora vedelo za namere delavcev, ki so na skrivaj kradli podatke.

Nuzman je skupaj z izvršnim direktorjem iger Leonardom Grynerjem prvič po škandalu, ko so londonski prireditelji prijavili krajo dokumentov, stopil pred oči javnosti. Oba sta zatrjevala, da želita pomagati preiskavi, obenem pa nista želela razkriti imen delavcev, ki so jih po odkritju odpustili, prav tako ne vsebine dokumentov, ki so jih delavci nelegalno kopirali.

»Neavtorizirano kopiranje dokumentov, ki pripadajo londonskim prirediteljem olimpijskih in paraolimpijskih iger, ni bilo posledica kakšne večje varnostne kršitve. Hitro smo ugotovili, kaj se je zgodilo, in takoj ukrepali. Mislim, da so si vpleteni s tem prislužili dovolj veliko kazen, saj smo jih odpustili,« je povedal.