Brez lahkotne hitrosti ostal brez odličja

Damir Dugonjić na 6. mestu na 100 m prsno premoč priznal tekmecem. Nastja Govejšek dvakrat rekordno.

Objavljeno
06. december 2015 00.10
Mojca Finc
Mojca Finc
Netanya – Po zlati kolajni na 50 m prsno, ki mu je dala dodatni elan za »dirko« na 100-metrski razdalji, je prvi mož slovenskega plavanja Damir Dugonjić na evropskem prvenstvu v kratkem bazenu v Izraelu ostal brez odličja v olimpijski disciplini. Zmagal je Nemec Marco Koch (56,78) pred favoritom Adamom Peatyjem (56,96). Korošec je iztržil 6. mesto (57,58).

Dugonjićev dolgoletni trener Matija Medvešek je po polfinalnem nastopu napovedal, da bo moral njegov varovanec finale odplavati na polno in se spustiti pod 57 sekund. Članu Fužinarja ni uspelo uresničiti zastavljenega, brona z EP v Herningu 2013 ni ubranil, včeraj ga je na tretji stopnički zmagovalnega odra nasledil Litovec Giedrius Titenis (57,02). »Žal se mi ni izšel noben obrat, zato sem krajšal zavesljaje in tudi na koncu nisem imel prave moči, da bi dvignil ritem. Začel sem sicer solidno, ampak ni bilo tiste želene lahkotne hitrosti, kar pa je tudi razumljivo, saj v Izraelu nisem v 'top' formi. Pomembno je, da sem se boril in dal vse od sebe, vendar pa to za kolajno ni bilo dovolj,« je po finalu povedal 27-letnik, ki je v zadnjih štirih letih osvojil kar 11 odličij na velikih tekmovanjih. Iz Izraela se bo kljub včerajšnjemu razočaranju vrnil s tretjim zlatom v karieri. Prav naslov evropskega prvaka na 50 prsno ga žene naprej k novim ciljem. »Časi niso bili kaj posebnega, kljub temu pa sem osvojil zlato, kar je zame lepa nagrada. Na tekmah sem zelo užival, res pa je, da forma ni enaka kot lani na svetovnem prvenstvu v Dohi,« je ocenil svoje predstave v Izraelu 202 cm visoki diplomant kalifornijske univerze Berkeley.

Zelo vesela pa je bila nad prikazanim med tekmicami včeraj 18-letna Nastja Govejšek. Velenjska plavalka je na 100 delfin najprej v predtekmovanju izboljšala državni rekord, dosežen pred letom dni na svetovnem prvenstvu v Dohi, in sicer za tri desetinke (58,54), nato pa je znamko premaknila še v polfinalu za več kot pol sekunde. S časom 58,00 je iztržila 11. mesto. »Zelo sem vesela, da sem tudi drugič v dnevu popravila državni rekord. Vse kaže, da sem letos zares dobro trenirala na visoki nadmorski višini in da sva pozneje s trenerjem tudi dobro tempirala formo,« je povedala Govejškova, ki je v vseh treh disciplinah, v katerih je te dni tekmovala v Izraelu, nastopila v polfinalu in štirikrat popravila slovenske plavalne znamke. Priložnost je v polfinalu na 50 delfin dobil tudi Robert Žbogar, kot rezerva je dosegel 16. čas (23,68).

V predtekmovanju so se predstavili še trije slovenski reprezentanti. Gaja Natlačen je na 200 prosto odplavala osebni rekord (1:58,66) in zasedla 17. mesto, Anja Klinar pa je 200 mešano izkoristila za aktivacijski start za današnje dokazovanje na 400 prosto. Uvrstila se je na 16. mesto (2:11,46). Martin Bau je po dveh devetih mestih na prvenstvu vknjižil 49. čas na 200 prosto (50,52).

Med tistimi, ki so si četrti dan tekmovanja priplavali evropske naslove, je spet izstopala Katinka Hosszu. Madžarka, ki je štirim zmagam včeraj dodala še dve (200 mešano in 50 hrbtno), je absolutna kraljica prvenstva v Izraelu (poleg šestih zlatih kolajn je dosegla še dva svetovna rekorda). Z najžlahtnejšim odličjem so se včeraj ovenčali še Ukrajinec Andrej Govorov (50 delfin), Finka Jenna Laukkanen (100 prsno), Italijanka Federica Pellegrini (200 prosto) in italijanska mešana štafeta v prostem slogu.

Danes bo padel zastor na EP v Netanyi, v slovenski odpravi ga bodo sklenili vsi razen Dugonjića, ki je že končal nastope. Na 50 prosto bo tekmovala Govejškova, na 400 prosto se bodo spoprijele Klinarjeva, Tjaša Oder, Natlačnova in Špela Bohinc, na 200 prsno se bosta dokazovali Tjaša Vozel in Tara Vovk, na 200 delfin pa bosta nastopila Žbogar in Bau. Desetčlanska odprava se v domovino z zlato Dugonjićevo kolajno na 50 prsno vrača jutri dopoldne.