Brez osvojenega niza in brez tretje nosilke igre

Branilke ligaškega naslova, odbojkarice Calcita Ljubljane, tudi v drugi finalni tekmi nemočne proti Štajerkam (0:3).

Objavljeno
19. april 2017 02.44
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Ko ima hudič mlade, jih ima obilje. Pri branilcu naslova odbojkarskih prvakinj Calcitu Ljubljani nosilke igre odpadajo kot hruške. Že v prvem delu sezone je zaradi nosečnosti prekinila kariero Tina Lipicer Samec, nedavno iz istega razloga Olivera Kostić, sinoči pa se je poškodovala podajalka Ilka van de Vyver.

Roko na srce pa verjetno poteka drugega finalnega dvoboja DP, v katerem so bile, enako kot že v petek v Lukni, igralke Nove KBM Branik brez oddanega niza boljše tudi pod Rožnikom, ne bi spremenilo, če si odlična Belgijka sredi zadnjega niza, pri izidu 10:10, ob nesrečnem doskoku ne bi poškodovala levega gležnja. Na parket se ni več vrnila, spodobno jo je zamenjala reprezentantka Mojca Božič. Mariborčanke so namreč večji del dvoboja vodile, tekmice pa so pri lovljenju porabile preveč energije, da bi lahko storile še korak naprej in zrežirale zasuk.

Gostje so igrale navdušujoče v polju in obrambi, predvsem pa so si privoščile manj napak kot varovanke Nicole Negra, ki so bile resda statistično enakovredne v večini prvin, pokleknile pa so vselej, ko se jim je ponudila priložnost. Po drugi strani so zmagovalke letele na krilih korektorke Ize Mlakar, ki ni delala napak, tudi Calcitov blok je zlepa ni znal uloviti, ustavila se je pri 18 točkah. Za nameček je imel trener Bruno Najdič srečno roko pri menjavah, saj je v končnici drugega niza, ko se je obračun lomil, v ogenj poslal rezervno blokerko Elo Pintar, ki se mu je za priložnost zahvalila z uspešnim prvim tempom za zmago s 25:23.

Ljubljanski element presenečenja je bila najmlajša in najnižja od zunanjih napadalk, 18-letna in 180 cm visoka sprejemalka Pia Blažič (sestra košarkarskega reprezentanta Jake), saj je nanjo letelo celo največ žog, kar 31, pri čemer je bila nekoliko učinkovitejša kot prvič, vseeno pa so jo Štajerke kar petkrat ujele v bloku. Manj razigrana kot v Lukni je bila visokorasla korektorka Urška Igličar.

»Pomembno je, da smo skozi celoten dvoboj me tiste, ki vodimo igro. Dokler smo tega sposobne, je tekma v naših rokah in jo pospravimo do konca. Tokrat smo si sicer vmes privoščile manjši padec zbranosti, kar pa smo dovolj hitro odpravile. Telesno in psihično smo zelo dobro pripravljene, zaupamo vase, vse to odseva tudi na parketu. Zavedamo se, da nam manjka še ena zmaga nad Calcitom, ki je vselej neugoden tekmec, toda verjamemo vase, popraviti bomo skušale še nekaj malenkosti in lovoriko vrniti v Maribor,« je poudarila podajalka Branika Sara Najdič.

»Nemogoče je presoditi, koliko so tekmice v resnici boljše od nas, saj še nismo prikazale igre, kakršno znamo. Toda očitno ne zdržimo v pravem ritmu; nekaj časa smo Mariborčankam enakovredne, nato pa si privoščimo napake v sistemu in zato prihaja do neposrednih spodrsljajev, asov, avtov ... Same sebi delamo škodo in na ta način je težko priti do zmage. Ni še vsega konec, toda v tej sezoni prave igre proti Braniku še nismo pokazale,« pa je bila samokritična prosta igralka Calcita Meta Jerala.