Brezvetrje v Santanderju ustavilo jadralce

V finalih jadralskega svetovnega prvenstva v Španiji tri slovenske posadke.

Objavljeno
16. september 2014 01.14
Vasilij Žbogar na treningu v Izoli 27.novembra 2013
V. D., šport
V. D., šport
Santander – Na severni obali Španije v ponedeljek ni bilo vetra niti za vzorec. Po štiriurnem čakanju na regatnem polju sta Vasilij Žbogar in Gašper Vinčec ostala brez prvih preizkušenj.

Do sobotnih in nedeljskih regat za kolajne imajo organizatorji še dovolj časa, da izpeljejo kvalifikacije. Vetrovne razmere naj bi bile do konca SP enake, kot so bile v minulih dveh dneh – se pravi minimalen veter spreminjajočih se smeri, kar naj bi zelo ustrezalo Žbogarju.

Kakorkoli že, konkurenca v razredu finn je popolna. Žbogar, ki je na evropskem prvenstvu osvojil srebrno kolajno, je na svetovni letvici ISAF sicer 24., Vinčec pa 31. Izolan je največ točk dobil na regati svetovnega pokala v Mallorci (189), Koprčan pa v Hyeresu (166,0).

Tina Mrak in Veronika Macarol sta na poti proti finalu. Z seboj imata dve regati. Obe sta bili v šibkem vetru, obakrat sta odločala štarta. V uvodni sta bili na začetku zelo dobri, v drugi preizkušnji pa ne. »Zaradi slabega štarta sva bili v ozadju. V protivetru sva nato pridobivali, a sva v vetru v krmo izgubljali,« je povedala o uvodnih preizkušnjah Mrakova. Kljub temu sta ta čas tretji jadralki sveta zadovoljni. Za deseterico, ki vodi v finale, zaostajata le dve točki. Razlike pa so tako majhne, da sta blizu tudi bitki za kolajne. Najbolje sta začeli olimpijske kvalifikacije Francozinji Maëlenn Lamaitre in Aloise Retornaz, sicer 32. na svetovni lestvici. Med 63 prijavljenimi posadkami iz najboljše trideseterice manjkata samo petouvrščeni Britanki Sophie Weguelin in Eilidh McIntyre.