Bubka: Imate uspešen model razvoja športa, ki ga velja posnemati

Nekdanji ukrajinski atlet Sergej Bubka je na obisku v Ljubljani pohvalil športne dosežke Slovenije.

Objavljeno
18. september 2014 19.07
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ljubljana - Nekdanji ukrajinski atlet in predsednik Olimpijskega komiteja Ukrajine Sergej Bubka je med obiskom Slovenije spregovoril o izjemnih dosežkih naše države.

Bubko je v Sloveniji sprejel predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič, v naslednjih dnevih pa bo gost Atletske zveze Slovenije, ki bo med drugim v soboto pripravila prvo balkansko atletsko ekipno prvenstvo in kongres Balkanske atletske zveze.

»Imate izjemne športnike in ekipe v različnih športih. Neverjetno je, kako je lahko tako majhen narod uspešen v športu v mednarodnem merilu. Imate veliko dobitnikov odličij v različnih športih. Sam najbolje poznam atletiko in v zahtevni svetovni konkurenci ste zelo uspešni. Imate izjemno športno tradicijo in zelo uspešen model razvoja športa, ki ga velja posnemati,« je dejal Bubka.

Bubka izpostavil pomembnost manjših tekmovanj

Sergej Bubka je spregovoril tudi o pomembnosti manjših tekmovanj, med katere sodi tudi balkansko atletsko prvenstvo: »Tovrstna tekmovanja v tako individualnem športu, kot je atletika, so zelo pomembna. Na njih je posebno vzdušje in ta koncept mi je zelo blizu. Tudi ljudje uživajo, ko vidijo na zaslonih štadiona, kako se spreminja vrstni red posameznih reprezentanc. To je drugačen pristop k atletiki. Atletika na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih poteka na stadionih, lahko pa je tudi na mestnih ulicah in trgih. Tudi če so tekmovanja na teh za atletiko neobičajnih mestih, dosežki prav tako lahko štejejo za svetovne lestvice, svetovne ali nacionalne rekorde, če so tekmovališča pripravljen v skladu s pravili, obenem pa ta lep šport še bolj približamo ljudem.«

Bubka: Prek športna bi radi promovirali vrednote solidarnosti in muri

Bubka je spregovoril tudi o razmerah v domovini. Ukrajina je zaradi političnih in vojnih razmer na vzhodu države zašla v zelo težke razmere tudi v športu. Nacionalni olimpijski komite je zato spremenil način delovanja in veliko denarja usmeril v delovanje panožnih zvez, da se športniki in ekipe lahko sploh udeležijo tekmovanj, obenem pa tudi neposredno financira najemnine za stanovanja športnikom in trenerjem ter njihovim družinam, ki so se bili prisiljeni preseliti iz vojnih območij.

»Pomagata pa nam tudi Mednarodni olimpijski komite in Evropski olimpijski komite. Zahvala vsem, ki nam pomagajo v teh težkih časih. Želimo, da bi ohranili športni duh v domovini na visoki ravni, zato organiziramo tudi športne kampe za otroke in mlade, ki so se morali preseliti drugam. Tako želimo, da bi prek športa promovirali vrednote solidarnosti in miru, da bi dosegli enotnost Ukrajine in naroda ter da bi ponovno prišli do miru.«

Potrebna je promocija evropskega športa in njegovih športnikov

Bubka je pred desetimi dnevi obiskal Baku, kjer bodo prihodnje leto prve evropske olimpijske igre. »Ostale celine že imajo podobna tekmovanja. Pred dvema letoma smo sprejeli odločitev in prihodnje leto bomo imeli olimpijske igre v Azerbajdžanu. Baku je izjemno lepo mesto, tam so odlični in novi športni objekti. Prepričan sem, da bo prihodnje leto tam fantastičen dogodek in izjemen začetek evropskih olimpijskih iger. Menim, da moramo v prihodnosti bolj promovirati evropske športnike in evropski šport,« meni Bubka.