Buč: Dvoršak si izmišljuje pravila po svoje

Nesojeni udeleženec OI v Londonu Boštjan Buč je kršil protidopinške predpise in si prislužil enoletni suspenz.

Objavljeno
25. september 2012 13.07
Posodobljeno
25. september 2012 13.23
Š. Ro., D. O., Delo.si
Š. Ro., D. O., Delo.si
Ljubljana - Iz Oddelka za boj proti dopingu pri Olimpijskem komiteju Slovenije so sporočili, da je senat nacionalne protidopinške disciplinske komisije na osnovi zaslišanja atleta Boštjana Buča, ki ga je opravil 11. septembra, odločil, da je športnik kršil predpise proti dopingu, zato mu je izrekel enoletno prepoved nastopanja. Ta začne veljati z 21. septembrom.

Buč, ki je tik pred zdajci izpadel iz slovenske olimpijske reprezentance za minule igre v Londonu, je večkrat kršil predpise proti dopingu. Zato ga je disciplinska komisija slovenske nacionalne protidopinške agencije (NAK) suspendirala za leto dni - noben športnik v času izločitve ne sme sodelovati na kakršen koli način ali v katerikoli vlogi na tekmovanju ali drugih športnih dejavnostih.

Tri napake v testiranju

Buč je član nacionalne skupine za testiranje, ki je oblikovana na podlagi nacionalnih meril in kodeksa Svetovne protidopinške agencije (Wada), ki jo sestavljajo najboljši slovenski športniki. Kot član te skupine je športnik dolžan izpolnjevati zahteve programa posredovanja lokacij z namenom izvajanja programa nenapovedanih testiranj. Ker Buč ni izpolnjeval vseh zahtev, so zabeležili tri napake v obdobju zadnjih 18-mesecev.

Na podlagi protidopinškega pravilnika NAK in mednarodnih standardov za testiranje je kombinacija treh napak (neuspešno testiranje in neposredovana prijava lokacije) programa posredovanja lokacij v osemnajstmesečnem obdobju kršitev predpisov proti dopingu. Skladno s protidopinškimi pravili o neuspešnem testiranju govorimo takrat, kadar športnika ni na prijavljeni lokaciji v času 60-minutnega intervala za testiranje, medtem ko neposredovana prijava lokacije pomeni pomanjkljivo, napačno ali zavajajočo prijavo lokacije v koledarju spletne aplikacije ADAMS, je pojasnil Jani Dvoršak, vodja oddelka za boj proti dopingu.

Buču prične enoletna izločitev teči z 21. septembrom, z dnem izdaje odločbe. Senat disciplinske komisije bo pisno obrazložitev odločbe pripravil v predpisanem roku desetih dni. Z odločitvijo senata disciplinske komisije so bili poleg športnika seznanjeni Atletska zveza Slovenije, Mednarodna atletska zveza IAAF, Wada in OKS, ki se, v kolikor niso zadovoljni s sprejeto odločitvijo senata disciplinske komisije, lahko pritožijo na drugostopenjsko arbitražo NAK.

Buč: Dvoršak laže

Kot je Buč povedal za STA, o odločitvi ni bil obveščen. »Janko Dvoršak ponovno laže, kar se je zgodilo tudi že v preteklosti,« je dejal Buč, ki je sklep Janka Dvoršaka o odločitvi protidopinške komisije dobil šele od enega od slovenskih novinarjev.

»Sam nisem presenečen nad odločitvijo NAK, saj je bila že na obravnavi vidna pristranskost Dvoršakove komisije, ko me je eden od članov komisije, ko je videl, da to ni to, kar želi slišati, kar prekinil in mi ni pustil govoriti. Petkrat me je prekinil in spremenil vprašanje, nakar ga je po posredovanju odvetnice predsednica opozorila, naj mi vendarle pusti odgovoriti, če hoče odgovor. Poleg tega se je Dvoršak zlagal tudi pred samo komisijo, da imamo športniki možnost posredovanja podatkov prek spletne aplikacije, preko elektronske pošte in telefona, kar pa je meni v preteklosti onemogočal. Ko sem mu sporočal podatke prek e-maila, kar mi je dovolila tudi Svetovna protidopinška agencija Wada, mi je dejal, da to ni v skladu s pravili, potem pa se je na obravnavi zlagal. Moram reči, da si izmišljuje pravila po svoje,« je še pristavil.

Dvoršak: Nič nimam proti Buču

Na Bučeve obtožbe se je odzval tudi Dvoršak, ki pa je pojasnil, da dokler ni obrazložitve komisije, ne more ničesar komentirati. »Pravzaprav novice ne morem komentirati, ker gre za sklep senata disciplinske komisije in dokler disciplinska komisija ne bo izdala obrazložitve te odločbe, toliko časa jaz ne morem ničesar komentirati,« je dejal Dvoršak.

Kot je še dodal, je bil odločitev sprejeta na podlagi kršitev, ki so bile posredovane na disciplinsko komisijo. »Jaz osebno proti Boštjanu Buču nimam ničesar. Moja naloga kot vodje oddelka za boj proti dopingu je, da v skladu s protidopinškimi pravili, ki veljajo, ustrezno odreagiram. Ta reakcija je bila skladna s pravili. V kolikor mi tega ne bi storili, bi to storila Mednarodna atletska zveza IAAF ali pa Wada,« je še povedal.