Calcit se je izvlekel iz dvojne zagate

Državnega odbojkarskega prvaka bo odločila šele peta finalna tekma v četrtek v Tivoliju.

Objavljeno
25. april 2017 00.46
Odbojka Calcit- Kamnik - Ach Wolley ball - Ljubljana. V Kamniku 24.4.2017[Odbojka.prvenstvo.Ach Wolley]
Janez Porenta
Janez Porenta
Kamnik – Odbojkarji ACH Volleyja so zapravili prvo zaključno žogo v finalu državnega prvenstva. V četrti tekmi so resda vodili z 1:0 v nizih, nato pa je Calcit Volleyball na krilih nabito polnih tribun zaklenil mrežo in zrežiral zasuk, kar pomeni, da bo prvaka ponudil četrtkov dvoboj v Tivoliju. Pod Rožnikom so v finalni seriji po enkrat že zmagali tako Ljubljančani kot Kamničani.

Prve tri tekme finalne serije so ponudile tri različne scenarije: uvodna presenetljivo zmago Kamničanov, druga suveren odgovor Ljubljančanov, četrtkova tivolska tretja pa končno tudi »mesarsko klanje« do zadnje točke skrajšanega petega niza, kakršno so gledalci spremljali tudi že v pokalnem finalnem obračunu. Stična točka vseh treh dvobojev pa je bila, da so se razpletali po taktih ACH Volleyja. Kadar je branilec lovorike igral borbeno in zavzeto, denimo v četrtkovem drugem in tretjem nizu, so bili tekmeci bolj ali manj zgolj opazovalci; kadar pa je Calcitu ponudil priložnost, da se je razigral, jo je četa Gašperja Ribiča odprtih rok zagrabila.

Do prvega tehničnega odmora sta bili moštvi še povsem skupaj, nato pa je k servisu stopil Diko Purič, v tej prvini ob podajalcu Maksimu Buculjeviću najmočnejše orožje trenerja Zorana Kedačiča. Primazal je dva asa in poskrbel, da so bili gostje v hipu pet točk spredaj. Kdor je mislil, da je domač odpor s tem strt, se je krepko uštel.

Z neubranljivim začetnim udarcem Domna Kotnika so se Kamničani približali zgolj še na točko zaostanka (16:17), v ključnih trenutkih pa se je tehtnica, kot že tolikokrat v sezoni, nagnila na ljubljansko stran. Oranžni zmaji so imeli v svojih vrstah več razigranih mož kot tekmeci, pri katerih je napad slonel na korektorju Maxsonu Pereiri in Kotniku. Drugi niz je bil še bolj izenačen, razpletel pa se je ravno obratno kot prvi. ACH Volley je namreč v končnico vstopil s +2 (20:18), nato pa Calcitu dovolil, da je na servis podajalca Jana Brulca nanizal pet točk zapovrstjo in niz pospravil pod streho. Andrej Štembergar Zupan je, kot se za kapetana spodobi, nasul kar 7 točk.

Osvojeni niz je dal gostiteljem krila, tudi v tretjem so vodili domala od začetka do konca, le v finišu so se malce poigrali z živci navijačev. Po vodstvu s 24:20 so Janu Pokeršniku dopustili doseči dve zaporedni točki, tretje pač ne, zadnjo akcijo je zaključil Pereira s svojo edino točko v tem delu. Ko je prvakom voda že pošteno zalivala grlo, pa so le strnili vrste. Na prvi tehnični odmor so odnesli že tri točke naskoka, a se nato vnovič zakrčili. Kamničani so se z delnim izidom 6:0 prebili v vodstvo, ki so ga zadržali do konca, zmagali pa predvsem na račun boljšega bloka in čvrste igre v obrambi.

Matic Videčnik, bloker Calcita Volleyballa: »Bili smo si enotni, da moramo za zmago proti tako kakovostnemu tekmecu igrati s srcem. Smo prava ekipa, ko stopimo skupaj, lahko premagamo vsakogar. Kar malo nenavadno je, kolikokrat smo Ljubljančane ujeli v bloku, glede na to, da so imeli celo boljši sprejem od nas, a smo z voljo tehtnico nagnili na našo stran.«

Jani Kovačič, libero ACH Volleyja: »Odločale so malenkosti, izpostavil bi sprejem. Resda smo ga držali na visoki ravni, v ključnih trenutkih pa smo prejeli preveč asov, kar se je poznalo tudi v celotni igri, padli smo v napadu. S servisom smo dobro pritisnili, vendar pa je tekmec odlično sprejemal, držal vse fante v igri in to je bil ključ do njegove zmage.«