Calcit se še ne da, odločala bo peta tekma (FOTO)

Odbojkarji Calcita so v Kamniku premagali ACH Volley in izid v finalu državnega prvenstva izenačili na 2:2.

Objavljeno
24. april 2017 22.13
Šport
N. Gr., STA
N. Gr., STA

Kamnik - Odbojkarji ACH Volleyja so v finalni dvoboj s Calcitom vstopili kot favoriti, a se Kamničani na to ne ozirajo kaj prida. Na četrti tekmi so se pred domačimi gledalci zelo dobro borili z Ljubljančani in jih na koncu premagali s 3:1 v nizih. O naslovu prvaka bo odločala četrtkova tekma v dvorani Tivoli, kjer bodo v rahli prednosti odbojkarji ACH Volleyja.

Ljubljanski odbojkarji so bili po zmagi na tretji tekmi finalne serije v dvorani Tivoli, ki so jo dobili v tie-breaku, pred zadnjim letošnjim gostovanjem v Kamniku na pragu novega naslova državnih prvakov. Že trinajstega zaporednega, sicer štirinajstega, vendar so s svojimi načrti v tekmo vstopili tudi Kamničani, ki so skušali narediti vse, da bi se ekipi v četrtek pomerili še na peti, odločilni finalni tekmi končnice. V najboljši predstavi v finalni seriji so bili v svoji nameri tudi uspešni.

V prvem nizu so prvi do večje prednosti prišli gostujoči odbojkarji, ki so bili bolj učinkoviti v napadu, tudi v bloku in na servisu, kar jim je po dveh zaporednih asih Dika Purića prineslo že pet točk prednosti (12:7). Prednost petih točk, čeprav so se domačini približali že na dve točki zaostanka (10:12), so Ljubljančani ohranili do drugega tehničnega odmora (10:15), zato je Gašper Ribič še pred njim vzel še svoj drugi polminutni odmor. Domačini so se v igro vrnili na servis Domna Kotnika, saj so zaostajali le še za točko (16:17), toda korektor gostov Apostolos Armenakis je poskrbel, da je ACH Volley spet pobegnil za tri točke (19:16), niz pa je z asom končal Jan Kozamernik.

Ljubljančani, ki so v prvem nizu popolnoma prevladovali v napadu, njihova učinkovitost je bila kar 71-odstotna, in na sprejemu, kjer so bili celo 75-odstotni, so tudi drugi niz začeli na podoben način, kot so končali prvega, kar jim je prineslo vodstvo s 5:2. Po polminutnem odmoru je Kotnik na sedmi točki izid izenačil, toda po napadu Žige Šterna je bilo spet minus tri (7:10). Ribič je vzel še svoj drugi polminutni odmor, z blokom Matica Videčnika pa so Kamničani povedli z 12:11. S točko prednosti, v napadu je bil uspešen Andrej Štembergar Zupan, so domači odbojkarji odšli tudi na drugi tehnični odmor. V nadaljevanju niza je ACH Volley prevzel vodstvo z 19:17, vendar so jim po njihovih lastnih napakah domačini pobegnili za tri točke (23:20), niz pa se je končal z napako Matije Pleška.

Aktualni slovenski pokalni zmagovalci, ki so bili v drugem nizu odlični na sprejemu (80-odstotni), so odločno krenili tudi v tretjega in po bloku Kotnika povedli s 6:3, prednost treh točk pa ohranili do prvega tehničnega odmora. Ne pa tudi do drugega, kajti po dveh lastnih napakah Kamničanov so do točke prednosti prišli Ljubljančani (11:12), ki so po napadu Šterna točko prednosti imeli tudi ob drugem tehničnem odmoru. Toda vrnitev na igrišče je bila bolj uspešna za domačine, ki so se z asom Saše Štalekarja nasprotniku oddaljili za dve točki (18:16), po asu Jana Brulca pa že za tri (20:17). Še korak bližje vodstvu z 2:1 v nizih je bila po treh zaporednih točkah Štembergar Zupana, saj je bilo na semaforju že 23:18 za Calcit Volleyball. Niz je po tretji zaključni žogi končal Maxson Pereira.

Kamničani so v tretjem nizu prevladovali v bloku, z njim so dosegli pet točk, Ljubljančani le eno, na začetku četrtega, ki bi jim lahko prinesel tako želeno peto finalno tekmo končnice, niso bili več tako zbrani. Svojo kakovost so pokazali tudi branilci državnega naslova, ki so na servis Maksima Buculjevića in točki Šterna povedli s 4:1, nato pa po napadu Jana Pokeršnika na prvi tehnični odmor odšli z dvema točkama prednosti. Toda po treh zaporednih točkah, zadnjo je z blokom prispeval Matic Videčnik, so Kamničani prvič v tem nizu povedli (9:8), po dveh uspešnih napadih Pereire pa je bilo že 12:8. Trener gostov Zoran Kedačič je vzel še svoj drugi polminutni odmor, vendar težav za Ljubljančane s tem še ni bilo konec, kajti po napaki Armenakisa so zaostajali za šest točk (9:15). S tem pa niz še ni bil odločen, saj so se gostje na servis izkušenega Roka Satlerja domačinom približali le na dve točki zaostanka (13:15). Vendar do preobrata ni prišlo, z zbrano igro so kamniški odbojkarji z asom Kotnika svojo prednost povečali na pet točk (21:16), to pa jim je zadostovalo, da so prišli do druge zmage v finalu končnice državnega prvenstva.

Calcit Volleyball : ACH Volley 3:1 (-21, 22, 22, 21)

Dvorana Kamnik, gledalcev 800, sodnika Melavc (Šempeter) in Novak (Dvor).
Calcit Volleyball: Štalekar 4, Hribar (L), Pereira 19, J. Brulec 4, Kotnik 15, Štembergar Zupan 17, Videčnik 11 - prva postava; Okroglič, Lakner; Golob (L), Novljan, Ratek, Vidmar in Konjedic niso igrali;
ACH Volley:Kozamernik 9, J. Kovačič (L), Purič 7, Ž. Štern 15, J. Pokeršnik 13, Buculjević 1, Armenakis 18 - prva postava; Flajs, Satler 2, Pleško 2, Jurič.