Četverica v lov na dva finala

Danes v Antwerpnu začetek gimnastičnega svetovnega prvenstva z moškimi kvalifikacijami.

Objavljeno
30. september 2013 09.13
*mdr* Sport
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Za telovadce je odštevanje pred najpomembnejšim tekmovanjem sezone končano, danes se na svetovnem prvenstvu v Antwerpnu začenja kvalifikacijski del. Tudi s četverico Slovencev, pri čemer ni nujno, da bodo že danes vedeli, ali so dosegli svoj cilj ali ne. Četrta skupina bo namreč nastopila šele jutri, ko bodo v areno stopile tudi ženske.

Prvo SP v novem olimpijskem ciklu bo posamično, kar pomeni, da se bodo telovadci in telovadke merili za naslove v mnogoboju ter na posameznih orodjih, ne pa tudi v ekipni tekmi. Več kot 400 nastopajočih iz 74 držav bo šele po treh dneh končalo kvalifikacije, od Slovencev pa se bo prvi v športni palači danes predstavil Alen Dimic, ki bo tekmoval že v prvi skupini (preostala trojica v drugi), ki bo štartala ob 10. uri. Član Narodnega doma se bo tudi edini od naših predstavil v mnogoboju, ki se mu zavoljo možnosti preboja na olimpijske igre vedno bolj posveča, zanj pa je žrtvoval tudi nekoliko težje sestave na orodjih, na katera se je v preteklosti bolj osredotočal. »Škoda, da so kvalifikacije tako zgodaj, saj mi to nikakor ne ustreza, sem se pa temu prilagajal zadnji mesec dni, da sem ujel pravi ritem. Pripravljen sem in upam na čim večje število točk,« pravi Dimic, ki se bo moral znajti tudi brez osebnega trenerja, saj je moral Edvard Kolar zaradi službenih obveznosti včeraj zapustiti Antwerpen, v Belgijo pa se bo vrnil v sredo. V upanju seveda, da ne bo nato le podaljšal poti domov, ampak da bo kot selektor v finale pospremil vsaj dva svoja izbranca.

Sicer ima tudi Rok Klavora na parterju zelo visoke cilje, višje od uradnega, ki sega med 20 na svetu, jasno pa je, da so največje želje povezane z Mitjo Petkovškom (bradlja) in Sašem Bertoncljem (konj z ročaji). Zanimivo sicer, da od naših nihče ni bil zadovoljen z uradnim treningom, kar pa ni nujno slab znak, v preteklosti predvsem Petkovšek velikokrat niti ni resno poskušal, ampak je zgolj vadil posamezne prvine. Tokrat je sicer želel nastopiti kot na tekmi, saj je ob odhodu v Belgijo staknil prehlad in v Antwerpnu se ni pripravljal, kot je načrtoval, največje težave mu povzroča sklop treh točev. »Nisem pravi, saj sem takoj zadihan, neeksploziven. Škoda, tik pred odhodom sem dobro treniral, zato me je vse skupaj potrlo. Edino, kar mi zdaj ostane, je, da pritisnem gumb za 'reset', odmislim, kaj se je dogajalo, stisnem zobe in bomo videli. Lahko da pravi trenutek spet vse steče,« je z zamašenim nosom tarnal Petkovšek, dobro zavedajoč se, da bo prav vsem slovenskim telovadcem težko.

Konkurenca je pač močna in številčna, a Bertoncelj in Petkovšek imata usodo še vedno bolj ali manj v svojih rokah. Vrhunska izvedba bi morala zadostovati za finale, ne eden ne drugi pa možnosti taktiziranja ne bosta imela. Še veliko tekmovalcev iz kroga najhujših tekmecev bo namreč nastopilo za njima, tako da bi lahko celo do torka (konec moških kvalifikacij bo ob 12.30) trepetala za finale. Razen seveda če ne bosta nastopila bodisi zares odlično in bo v hipu jasno, da jima osmerice nihče več ne more vzeti, bodisi slabo in bosta lahko že začela pripravljati kovčke za predčasno pot domov.

Spored – danes: kvalifikacije (m); jutri: kvalifikacije (m+ž); sreda: kvalifikacije (ž); četrtek: finale mnogoboja (m); petek: finale mnogoboja (ž); sobota: finali na parterju, konju in krogih (m) ter preskoku in dvovišinski bradlji (ž); nedelja: finali na preskoku, bradlji in drogu (m) ter gredi in parterju (ž).