Cilj visoki, izhodišče vse prej kot rožnato

Danes začetek evropskega prvenstva v športni gimnastiki v Cluju. Prvi dan moške kvalifikacije s štirimi Slovenci. 

Objavljeno
19. april 2017 02.43
Svetovni pokal v športni gimnastiki
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Z moškimi kvalifikacijami se danes v Cluju začenja prvo veliko gimnastično tekmovanje v novem olimpijskem ciklu, evropsko prvenstvo. V njem bosta imela velike načrte tudi Sašo Bertoncelj in Rok Klavora, začenši prav z romunskim EP, pred katerim pa stanje ni bilo rožnato: prvi je nastopal slabo, drugi pa zaradi poškodbe sploh ni nastopal.

Bertoncelj, ki je doslej na EP osvojil dve bronasti kolajni, je od začetka sezone poudarjal, da bo Cluj njegov edini pravi cilj v prvem delu. Kljub temu pa si ni mislil, da bosta nastopa na svetovnih pokalih v Bakuju in Dohi tako slaba. Obakrat je namreč obstal že v kvalifikacijah, obakrat je padel s konja z ročaji. Uvod je bil torej vse prej kot za v učbenike. »Res je, je pa tudi res, da od vsake šole odneseš nekaj dobrega. Dejstvo je, da nisem na nobeni tekmi taktiziral, kvalifikacij bi se lahko lotil tudi z lažjo sestavo, a tega nisem želel. Kakšnega posebnega razloga, zakaj je prišlo do napak, ni. Verjetno je bilo premalo zbranosti, kakšna sestava na treningu premalo izvedena. Mislim, da se je nestabilnost poznala zaradi malce kasnejšega začetka sklepnih priprav,« razmišlja Bertoncelj, ki se je na zadnjih treningih posvečal pomanjkljivostim, ki jih je odkril na teh dveh tekmah.

Doslej se je na velika tekmovanja odpravljal tako po dobrih kot po slabih nizih, tako da zanj to ni nič novega. »Težko bi rekel, kaj imam raje. Včasih greš z zelo dobrimi občutki in preveč pričakuješ od sebe, še bolj si živčen. A morda je vseeno bolje imeti za sabo dve dobri kot dve slabi tekmi. Občutki so zdaj mešani, slabe so prinesle tekme, dobre pa zadnji treningi,« pravi 32-letni Gorenjec, za katerega je navkljub vsemu cilj na EP kolajna. »Moja sestava je konkurenčna najboljšim in vem, da jo lahko lepo izvedem. Z novim pravilnikom sem se približal nekaterim tekmecem, za katerimi sem prej zaostajal v štartu. Zavedam se, da lahko z dobrim nastopom pridem zelo visoko,« je prepričan Bertoncelj, ki mu bo nekoliko lažje zaradi odsotnosti dveh odličnih Britancev, olimpijskega prvaka in podprvaka Maxa Whitlocka in Louisa Smitha, še vedno pa bo konkurenca kar številčna, z najboljšim konjenikom v zgodovini na čelu, Krisztianom Berkijem.

Z drugačnimi preglavicami kot Bertoncelj pa se je ob začetku nove sezone ukvarjal Klavora, saj si je ob vadbi preskoka, ki ga je želel dodati parterju, poškodoval zadnjo stegensko mišico desne noge. Zato je moral izpustiti Baku in Doho, nastopil pa je na mednarodni tekmi v Ukrajini, kjer je v kvalifikacijah parterja dobil oceno 13,400, v finalu pa 13,825. »Mislim, da bo za finale EP dovolj 14,100, 14,200, kar je realno, saj sem v Ukrajini delal napake, ki si jih ne bi smel privoščiti,« pravi Klavora, ki pa je imel tik pred odhodom v Cluj še dodatno nevšečnost, saj si je poškodoval prst na nogi. »Treba bo potrpeti in odskakati čim boljše, drugega mi ne ostane,« še pravi telovadec, ki je že nekoliko sit tega, da za las zaostaja za finali na EP, kar se mu je doslej zgodilo že trikrat, nazadnje lani v Bernu.

Danes bosta v kvalifikacijah od Slovencev nastopila še Žiga Šilc na parterju in Alen Dimic na bradlji in drogu.