Čop na vrhu piramide kot merilo vrhunskosti

Delova anketa ob poslovilni regati slovenskega veslaškega šampiona Iztoka Čopa na Ljubljanici.

Objavljeno
22. september 2012 11.06
D. L., šport
D. L., šport
Olaf Tufte, norveški veslač: Iztok je v veslaškem svetu spoštovan, spoštovanje pa si je prislužil s tekmovalnimi dosežki in osebnostjo. Med njegovimi značajskimi potezami bi na prvo mesto postavil prijaznost in premišljenost, kajti karkoli je povedal, je imelo težo. Kot športnik je eden najboljših, kar sem jih srečal, veslaško družino pa je močno zaznamoval in ji vdihnil pečat odprtosti. Ponosen sem, da je moj prijatelj.

Marcel Hacker, nemški veslač: Vabilo za nastop sem z veseljem sprejel, čast mi je, da sem lahko zraven, ko se poslavlja veliki športnik. Cenim ga kot družinskega in po značaju prijaznega človeka. Po športni plati sem se od njega veliko naučil in sem mu za vse hvaležen. Cenim tudi njegovo profesionalno obnašanje, ločeno od družbe. Na vodi smo bili vedno ostri tekmeci, ko je bilo tekme konec, pa prijatelji. Vedno je bilo veselo.

Miloš Janša, veslaški selektor:
Čopova kariera ima več razsežnosti: je najboljši slovenski veslač, je med najboljšimi na svetu, izjemen pa je tudi po dolžini kariere. Za njim ni le 21 let tekmovanj, ampak tudi najdaljše obdobjem osvajanja kolajn. Je primer uspešnega športnika, hkrati pa je bil več čas še izziv drugim. Je na vrhu piramide kot absolutno merilo vrhunskosti in po njem lahko vzpostavimo hierarhično lestvico.

Rajmond Debevec, strelec: Mislim, da je Iztok največji slovenski športnik od osamosvojitve, glede na število in barvo kolajn o tem ni dvoma. Kariero je zaznamoval z osebnostjo in vztrajnostjo, nikoli ni izstopal drugače kot s pozitivnimi vrednotami. Njegovi uspehi imajo dodatno težo, ker jih je dosegel v telesno zelo zahtevni športni panogi, povrhu pa še v individualnem športu, za kar je potrebno izredno veliko volje in motiva.

Irena Drobež, gledalka: Iztok nas je toliko let razveseljeval, da se spodobi priti na njegovo zadnjo tekmo. Krojil je šport, nas razveseljeval s kolajnami, če dosežke gledaš skozi konkurenco in majhnostjo države, so še večji. Veliko športnikov je dolgo na sceni, a vsak ne more biti vrhunski. Toda, tisti, ki so veliki, so veliki na vseh področjih, hkrati pa ostanejo dostopni in niso polni samih sebe. Iztok Čop je eden takih.