Čop se je na Ljubljanici poslovil z zmago

Slovenski veslač Iztok Čop je danes na Ljubljanici sklenil svojo bogato športno pot.

Objavljeno
22. september 2012 00.33
VESLANJE
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Najboljši slovenski veslač in dobitnik štirih olimpijskih kolajn Iztok Čop je danes na Ljubljanici sklenil svojo dolgo profesionalno kariero. To je storil na najboljši možni način, saj je je poslovil z zmago.

Številni gledalci - zbralo se jih je približno dva tisoč - so videli lepe obračune pod reflektorji, tekmovanju na vodi pa so se pridružile tudi preizkušnje na kopnem, kjer so mimoidoči in povabljeni k izkupičku točk za uvrstitev v finale pomagali na ergometrih.

Vrhunec večera je bil finalni obračun veslačev, v katerem sta Iztok Čop in Luka Špik premagala dolgoletna konkurenta, Čeha Vaclava Chalupo in Norvežana Olafa Tufteja.

Čop se je nato simbolično z lopato lesenega vesla zahvalil tudi Špiku, s katerim je v dvojnem dvojcu med drugim osvojil naslov svetovnega in olimpijskega prvaka. »Luka, hvala ti za vse. Predajam ti to veslo, ti se teh ne spomniš, ampak jaz sem začel z lesenim veslom. Simbolično ti predajam to prvo veslo Slovenije, zdaj si ti veslač številka 1. Upam, da boš tudi ti kdaj lahko tako predal veslo mlajšemu kolegu, ki ti bo dolga leta navdih. Hvala vsem skupaj, da ste mi kdaj izprašili rit in da sem jo lahko jaz kdaj vam. Zaradi vas sem postajal boljši,« je povedal Čop.

Zahvala Špika in Tufteja

Od svojega dolgoletnega sotekmovalca se je na poseben način poslovil tudi Luka Špik. » Res, hvala ti za to težko nalogo, ki si mi jo dal. Hvala ti za vse učne ure. Vem, da kdaj nisem bil najbolj vzoren učenec, a razred sva vseeno izdelala,« je dejal Špik.

Čopu je nekaj besed namenil tudi norveški veslač in njegova poročna priča Olaf Tufte. »Pustimo Iztoka. Trikrat se je že poslovil, nikoli ne reci nikoli,« je dejal Norvežan, ki je dodal, da je zaradi Čopa postal boljši veslač.

Čas za družino in podjetje

40-letni Iztok Čop se bo zdaj posvetil predvsem družini in poslovnemu svetu. Njegova velika želja je, da rekreativno veslanje še bolj približa zainteresiranim, želi si končati tudi študijske obveznosti, zaposlovalo pa ga bo tudi delo v lastnem podjetju Sport Olympus in v nekaterih športnih organizacijah. »Dela mi ne bo zmanjkalo, pred mano so novi izzivi, mislim pa, da bo to slovo vsekakor še prišlo za mano,« je pojasnil Čop.

Ta bo jutri še zadnjič sedel v tekmovalni čoln, ko se bo na Bledu po tekmi dvojnih dvojcev ob 15.20 poslovil od gledalcev in tekmovalnega veslanja.