Konec tedna znana kazen za Pistoriusa

V Pretorii se nadaljuje sojenje paraolimpijskemu atletu Oscarju Pistoriusu, njegova kazen naj bi bila znana do konca tedna.

Objavljeno
13. oktober 2014 14.44
SAFRICA-TRIAL-CRIME-CELEBRITY-DISABLED-PISTORIUS
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Pretoria − Na vrhovnem sodišču južnoafriške province Gauteng v Pretorii se nadaljuje medijsko izjemno odmevno sojenje 27-letnemu padlemu paraolimpijskemu atletskemu zvezdniku Oscarju Pistoriusu. Pred natanko mesecem dni ga je sodnica Thokozile Masipa spoznala za krivega lanskega nenaklepnega uboja svoje tedanje partnerke Reeve Steenkamp, paraolimpijcu pa naj bi kazen izrekli še ta teden.

Ker ni kriv naklepnega umora, se je Pistorius, ki je bil doslej na prostosti proti plačilu varščine, izognil najstrožji kazni, 25 letom za zapahi, skladno z južnoafriško zakonodajo pa bi ga lahko doletela zaporna kazen do kvečjemu 15 let. Junak predlanskih olimpijskih iger v Londonu se je ves čas hlipajoč in v solzah zagovarjal, da je streljal v samoobrambi, misleč, da se je v hišo pretihotapil vlomilec. Štirikrat je sprožil skozi vrata kopalnice in pokosil svoje tedanje dekle.

Danes dopoldne je kot priča že nastopila psihologinja Lore Hartzenberg, ki je sodišču predstavila klinično sliko Oscarjevega duševnega stanja. Po njenem obsojenec kaže znake depresije, ima močne občutke pristnega obžalovanja in »proces stoletja« dojema zelo čustveno. »Ne verjamem, da si bo kdaj lahko povsem opomogel,« je o »nežnem, a nekoliko živčnem človeku, ki pa zlepa ni izgubil potrpljenja, tudi če je bil izzvan,« povedala Hartzenbergova.

Maringa predlagal hišni pripor in družbenokoristno delo

Socialni delavec Joel Maringa je na sodišču predlagal, da bi Pistoriusu prisodili triletni hišni pripor in družbenokoristno delo - paraolimpijec bi moral delati približno 18 ur mesečno, kazen pa bi odslužil s pobiranjem smeti in na cesti ter delom v bolnišnici - poleg tega pa je Maringa razkril, da mu je Oscar zaupal, da si želi nadaljevati atletsko kariero. Ko je Maringa predlagal omenjeno kazen, je v sodni dvorani glasno završalo.