Daša Grm postavila nov mejnik

Najboljša slovenska umetnostna drsalka je prvič doslej tekmovala na veliki nagradi in v Moskvi zasedla 12. mesto.

Objavljeno
22. november 2015 11.01
Daša Grm
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Moskva - Naša najboljša umetnostna drsalka Daša Grm je ta konec tedna postavila nov mejnik v slovenski zgodovini te panoge. Prvič doslej je namreč tekmovala na preizkušnji najvišje ravni, veliki nagradi ISU za pokal Rusije v Moskvi, in z rezultatom 137,56 zasedla dvanajsto mesto, s čimer je zadržala izhodišče iz prostega programa (92,84).

Štiriindvajsetletna Celjanka je na tekmo odpotovala bolna, tik pred zdajci je staknila neugodno okužbo z rotavirusom, ki pa je ni odvrnila od nastopa. »Nobene hrane nisem zadržala v želodcu, slabo sem se počutila, bolele so me mišice, bila sem brez energije, tako da sem let komajda preživela. Dan po prihodu v Moskvo sem se vseeno odločila za trening, a se telo ni odzvalo po željah. Bila sem prestrašena, zaskrbljena, samozavest je bila na psu, a sem kljub temu zadovoljna, da sem se tako odločila. Nastop na tem tekmovanju je bila zame nova, prej še nedoživeta izkušnja,« je poudarila Grmova.

»Sta bila to moja najboljša nastopa? Ne. Sem lahko boljša? Seveda. Kaj obžalujem? Ničesar. Sem zadovoljna z dosežkom? Nikakor ne. Je bilo to najboljše tekmovanje, na katerem sem nastopila? Vsekakor! Zakaj? Ker na veliki nagradi lahko nastopijo le najboljši na svetu, kamor sicer ne sodim, a sem dobila priložnost biti del tega tekmovanja, na kar sem ponosna. Ta nastop sem si zaslužila, bil je nekaj najlepšega, kar sem lahko doživela v življenju, tudi zahvaljujoč občinstvu. Neverjetno,« je še dodala Daša.

V ženski konkurenci je že po prostem programu dišalo po trojni ruski zmagi, naposled je Jelena Radjonova (211,32) odpravila Jevgenijo Medvedjovo (206,76) in Adelino Sotnikovo (185,11), med moškimi se je prepričljive zmage veselil Španec Javier Fernandez (271,43), na zmagovalnem odru pa sta mu družbo delala še Adjan Pitkejev (250,47) in Američan Ross Miner (248,92). Tudi med športnimi pari je zmaga ostala doma po zaslugi Ksenje Stolbove in Fjodorja Klimova (214,70), med plesnimi pari pa sta si konkurenco pokorila Kanadčana Kaitlyn Weaver in Andrew Poje (173,58), sorodstveno povezan s Slovenijo, saj so njegovi predniki po očetovi strani pripadali Kočevarjem.