David Pleše v elitni druščini triatloncev na Havajih

Slovenski triatlonec David Pleše bo kot edini Slovenec nastopil na sloviti preizkušnji ironman na Havajih.

Objavljeno
25. september 2013 20.55
lvu/maraton
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Slovenskemu triatloncu Davidu Plešetu je uspel posebe podvig. Kot edini Slovenec bo nastopil na sloviti preizkušnji ironman na Havajih, ki jo poznavalci uvrščajo med najtežje triatlonske preizkušnje na svetu. Velenjčan je bil uvrščen v elito, med 50 profesionalnih triatloncev.

Svetovno prvenstvo v ironman triatlonu na Havajih se bo začelo 12. oktobra, naslov svetovnega prvaka v ironmanu bo prejel zmagovalec enodnevne preizkušnje, ki bo najhitrejši po 3,8 km plavanja, 180 km kolesarjenja in 42,2 km teka. Pleše se bo na otočje sredi Pacifika odpravil z letom v noči s četrtka na petek. Nato pa ga čaka veliki test, ko se bo prvič preizkusil s havajsko vročino, močnim vetrom in visokimi valovi in bo prvič stal ob boku vseh najboljših triatloncev sveta na dolgi razdalji.

»Pripravljen sem na ekstremne razmere, visoke valove, veter, ki otežuje pogoje pri kolesarjenju in na koncu tek v vročini. Rad bi bil v prvi polovici uvrščenih, sicer pa si za velik uspeh štejem že to, da sem bil sploh uvrščen na prvenstvo. Zdaj se bom potrudil in skušal dati svoj maksimum, da dosežem dober rezultat,« je na novinarski konferenci pred odhodom povedal Pleše.

Velenjčan se je na preizkušnjo pripravljal tudi z nasveti Uroša Velepca, trenerja slovenske biatlonske reprezentance, sicer tudi samega vnetega triatlonca. Na Havaje se bo sicer zaradi skromnega proračuna odpravil sam.

»Zelo težko je priti zraven med 50 najboljših, a meni je uspelo. Kvalifikacijski sistem je zelo zahteven. Prednost imajo tudi tisti, ki nastopijo leto prej na Havajih. Če mi letos uspe, potem bo naslednje leto lažje. Upoštevali so se moji nastopi na ironmanih v Celovcu, kjer sem bil tretji, v Zürichu sem bil sedmi, v Kalmarju na Švedskem pa drugi, lani na Floridi pa sem bil četrti,« je dejal 30-letni triatlonec.