Debevec 17. v kraljevski disciplini

Slovenski strelec Rajmond Debevec je na svetovnem prvenstvu v Granadi osvojil 17. mesto, Moičević je bil 49.

Objavljeno
13. september 2014 15.19
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Granada - Najtrofejnejši slovenski strelec Rajmond Debevec je na svetovnem prvenstvu v Granadi v disciplini malokalibrska puška trojni položaj z 1171 krogi zasedel 17. mesto, drugi slovenski predstavnik Željko Moičević pa je današnjo preizkušnjo s 1159 krogi končal na 49. mestu, poroča STA.

Naslova svetovnega prvaka se je razveselil Kitajec Qinan Zhu (457,2/1180), drugi je bil Rus Sergej Kamenski (456,0/1179), tretji pa Belorus Vitalij Bubnovič (443,6/1181). Najboljši na današnji kvalifikacijski tekmi, Italijan Niccolo Campriani, je v finalu zasedel zadnje, osmo mesto.

Debevec je v uvodnih dveh serijah finala spomnil na svojo staro formo in zadel 392 krogov v klečem in 398 krogov v ležečem položaju ter bil vseskozi v prvi deseterici. V stoječem položaju je nato s 381 krogi nekoliko pokvaril uvrstitev v svoji nekoč paradni disciplini.

»Danes sem dosegel svoj najboljši izid v tej sezoni, po tej plati sem lahko zadovoljen. Razmere na strelišču so bile izvrstne in enake za vse tekmovalce, v teh okoliščinah pa znajo streljati tudi manj izkušeni tekmovalci, kar se je pokazalo na razpredelnici. Moj najboljši letošnji izid mi je navrgel le 17. mesto, pa tudi manjkajočih šest krogov do zadnjega finalista je sorazmerno velik zaostanek,« je svojo uvrstitev komentiral izkušeni Debevec.

»Na današnji tekmi sem v vseh treh položajih streljal dokaj dobro, po tehnični plati na najvišji ravni v tej sezoni. Imel sem tudi nekaj smole, saj sem v enajstih strelih zadel 9,9 kroga. Včasih imamo strelci več sreče, včasih manj, če bi polovica teh nesrečnih današnjih strelov bilo srečnih, potem bi se morda uvrstil v finale. A na srečo se ne gre zanašati, bolj na znanje in izkušnje, tako da lahko rečem, da je izid v Granadi odraz moje trenutne pripravljenosti,« je še dejal 51-letni Debevec, ki je v Granadi že devetič nastopil na svetovnem prvenstvu, v svoji bogati športni biografiji pa ima tudi osem nastopov na poletnih olimpijskih igrah.

Današnji nastop v kraljevski disciplini je sklenil tudi Moičević, ki pa je bil precej bolj zadovoljen z dosežkom na tekmi z zračno puško, ko je osvojil 23. mesto. »Na današnji tekmi v trojnem položaju sem dosegel soliden izid, zavoljo pomanjkanja treningov zaradi poškodbe več niti nisem mogel doseči. Nastop na tekmi z zračno puško me je veliko bolj zadovoljil, malenkosti so mi preprečile višjo uvrstitev,« je po tekmi povedal Moičević. 

Slovenska moška strelska reprezentanca je na petkovi ekipni tekmi v tej disciplini osvojila 16. mesto, potem ko je zadela 3465 krogov. Zmagala je Kitajska (3497) pred Norveško (3495) in Rusijo (3494). Jutri pa bodo nastopile tudi slovenske mladinke, Petro Vernik, Urško Kuharič in Klavdijo Jerovšek čaka tekma z zračno puško, medtem ko bodo Debevec, Robi Markoja in Dušan Ziško nastopili v eliminacijah za ponedeljkovo tekmo s puško velikega kalibra na 300 metrov.