Debevec brez finala, Dvoršakova na glavni tekmi

Najtrofejnejši slovenski strelec Rajmond Debevec je imel smolo, da je streljal na bolj vetrovni desni strani.

Objavljeno
11. september 2014 14.40
afp OLY-2012-SHOOTING-SLO
J. P., M. Ž., Delo.si
J. P., M. Ž., Delo.si

Granada - Prekaljeni slovenski strelec Rajmond Debevec je svoj prvi nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v Granadi končal na 22. mestu v paradni disciplini z malokalibrsko puško leže, potem ko je zadel 624,0 kroga. Nosilec treh olimpijskih odličij je za 4,3 kroga izboljšal dosežek s sredine eliminacijske preizkušnje, naposled pa mu je za preboj v finale zmanjkalo 1,3 kroga.

Nanizal je dokaj lepe serije (103,9; 102,9; 105,2; 103,7; 104,4 in 103,9), pa čeravno je imel smolo, da je streljal na desni strani, na kateri so bili sunki zahodnega vetra precej močnejši kot na levi polovici strelišča. V finale se je z ugodnejše strani uvrstilo šest udeležencev, z desne pa le dva, medtem ko sta strelska velemojstra in resna kandidata za najvišja mesta, Italijan Niccolo Campriani in Belorus Sergej Martinov, delila Rajmondovo usodo.

»Storil sem vse, kar zmorem, a je bilo na strelski črti več bolje pripravljenih tekmovalcev. Ponovil sem svoj najboljši mednarodni izid v tej sezoni, kar pa je bilo dovolj zgolj za 22. mesto. Do finala mi je zmanjkalo 1,3 kroga, merjeno v desetinkah pa je to kar precejšnja razlika,« je priznal 51-letni Debevec.

»Preizkušnja je bila težka. Na mojem mestu je pihalo močneje kot na drugem koncu strelišča, na kar pa sem bil pripravljen že v sredo, ko sem videl vremensko napoved, zato ne bom iskal izgovorov. Tehnično sem streljal dokaj dobro, a vendarle ne na vrhunski ravni,« je še dodal najtrofejnejši slovenski strelec, ki ga konec tedna čaka nastop z malokalibrsko puško v trojnem položaju, v drugi polovici prvenstva pa še dve preizkušnji s puško velikega kalibra.

Dvoršakova uspešna v kvalifikacijah

Slovenska strelka Živa Dvoršak je uspešno prestala eliminacije v disciplini malokalibrska puška trojni položaj, kjer se je z dvanajstim rezultatom (754 krogov) uvrstila na jutrišnji glavni del tekme. Dvoršakova je kleče zadela 192 krogov, v ležečem položaju 195 krogov in v stoječem 187 krogov.

Najboljši rezultat je imela Hrvatica Snežana Pejčić (586 krogov), druga je bila Nemka Barbara Engleder (582) in tretja Italijanka Petra Zublasing (580 krogov).

V petek bo za Slovence pester dan, z zračno pištolo bodo nastopile Petra Dobravec, Majda Raušl in Mojca Kolman v članski konkurenci, Anuša Kovačič v mladinski konkurenci ter Jasmina Maček v trapu, Rajmond Debevec, Robi Markoja in Željko Moičević pa na eliminacijski tekmi z malokalibrsko puško v trojnem položaju.