Debevec in Oražmova najboljša slovenska strelca v tem letu

Rajmond Debevec in Renata Oražem sta bila v Medvodah proglašena za najboljša slovenska strelca v letu 2015.

Objavljeno
10. december 2015 19.48
Šport
Medvode - Renata Oražem (Grosuplje) in Rajmond Debevec (Olimpija) sta bila proglašena za najboljša slovenska strelca v letu 2015, v ekipni konkurenci pa je slavilo Strelsko društvo Grosuplje.

Oražmova je enajstič osvojila laskavo lovoriko, v primerjavi z domačimi tekmicami pa je tehtnico na svojo stran nagnila na avgustovskem svetovnem prvenstvu v ruskem Ulan-Udeju, ko je v samostrelu na 30 metrov kleče osvojila zlato odličje. Sibirski dosežek je največji v 30-letni karieri grosupeljske strelke, ki je letos nastopila tudi na evropskem prvenstvu na 300 metrov v Apačah ter z velikokalibrsko puško v trojnem položaju zasedla 11., v ležečem položaju pa 15. mesto.

Za Debevca, nosilca treh olimpijskih odličij in številnih kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev ter zmagovalca 32 tekem za svetovni pokal, je to že 32. lovorika najboljšega strelca v Sloveniji. V tej sezoni resda ni izpolnil norme za nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto v Rio de Janeiru, kar je bil njegov osnovni cilj, a 52-letni najboljši slovenski strelec vseh časov še vedno upa, da bo po Los Angelesu 1984, Seulu 1988, Barceloni 1992, Atlanti 1996, Sydneyju 2000, Atenah 2004, Pekingu 2008 in Londonu 2012 prihodnje leto nastopil na svojih devetih olimpijskih igrah.

Debevec na EP v Györu

Debevec se je zato odločil, da bo čez dva meseca stopil na strelsko črto na evropskem prvenstvu z zračno puško v madžarskem Györu. V zadnjih sezonah tej disciplini ni posvečal velike pozornosti, njegova paradna je bila malokalibrska puška, navzlic temu pa bo pri naših vzhodnih sosedih skušal poseči po zvezdah in si izboriti brazilski nastop, hkrati pa po številu strelskih olimpijskih nastopov ujeti Litovca Afanasijsa Kuzminsa.

Pred Debevcem je zahtevna naloga. V primeru, da se mu v Györu ne bi izšlo, ima še eno možnost odpotovati v razvpito brazilsko mesto, a le pod pogojem, da mu Mednarodni olimpijski komite (Mok) in Mednarodna strelska zveza (ISSF) nastop omogočita s posebnim vabilom. Mok in ISSF sta v preteklosti tako imenovani "wild card" pošiljala tekmovalcem in tekmovalkam iz držav, ki niso izpolnile olimpijske norme, Slovenija pa ima že dve. Prvo je na lanskem svetovnem prvenstvu v španski Granadi po četrtem mestu z zračno pištolo osvojila v tej sezoni zelo povprečna Petra Dobravec, drugo pa na letošnjem evropskem prvenstvu z orožjem malega in velikega kalibra ter puško šibrenico na Pragerskem in v Apačah Boštjan Maček, ki je v trapu osvojil bronasto odličje ter si po Londonu, kjer je zasedel sedmo mesto, znova izboril olimpijski nastop.

Debevec je v tej sezoni najbolj zablestel na prvenstvu stare celine na domačih tleh, kjer je v disciplini VK puška leže osvojil srebrno, v VK puška trojni položaj pa bronasto kolajno. Na finalu evropskega pokala na 300 m v Zagrebu je slavil v ležečem, v trojnem položaju pa osvojil bronasto odličje.

Zlate plakete za Oražmovo, Debevca in Mačka

Strelska zveza Slovenije (SZS) je na današnji 35. razglasitvi najboljših posameznikov in društev - dogodek je priredila v Hiši kulinarike Jezeršek v Medvodah - okronala tudi najboljše v mlajših starostnih kategorijah. V mladinski konkurenci sta slavila Lia Lazar (Portorož) in Jože Čeper (Vremščica Vremski Britof), v kadetski Urška Hrašovec (I. Pohorski bataljon Ruše) in Maj Kadunc (Grosuplje), v pionirski pa Naja Prezelj (Lotrič Železniki) in Nik Matek (Dušan Poženel Rečica pri Laškem).

Zlato plaketo za letošnje dosežke so prejeli Oražmova, Debevec in Maček, za organizacijsko delo v SZS pa podjetje BTC, OSZ Kočevje in SK Brežice.