Debevec z mislimi pri olimpijski kvoti in Riu

Najizkušenejši med slovenskimi strelci Rajmond Debevec na svetovno prvenstvo z novo cevjo.

Objavljeno
03. september 2014 21.28
Rajmond Debevec. Tiskovna konferenca strelcev pred SP v Granadi v Ljubljani, 3. septembra 2014
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ljubljana – Triindvajset slovenskih strelcev se bo med 8. in 20. septembrom dokazovalo na svetovnem prvenstvu v Granadi. Z zadnjega SP v Münchnu 2010 se je reprezentanca vrnila z dvema kolajnama – srebrom Roberta Markoje in ekipnim bronom. Tokrat so ambicije manjše, zelo zadovoljni bodo z dvema uvrstitvama v finale.

Z letošnjim vrhuncem sezone v Španiji se začenja boj za olimpijske kvote, ki bodo strelcem omogočile nastop v Riu čez dve leti. Vodja reprezentance Andreja Vlah, ki je v tej vlogi nasledila Lojzeta Mikoliča, na SP največ pričakuje od izkušenega Rajmonda Debevca in Žive Dvoršak.

»To bo moj deveti nastop na SP, prvič sem se na tem velikem tekmovanju preizkusil leta 1982 v Venezueli. Moj glavni cilj bo pristreljati si kvoto za OI. Če bi mi uspelo, kar pa ne bo prav lahek zalogaj, bi bil izjemno zadovoljen,« je pričakovanja strnil Debevec in dodal, da bi si kvoto zagotovil z uvrstitvijo med najboljših pet. »Samo v disciplini 60 m leže je prijavljenih približno 190 tekmovalcev in večina ima gotovo podoben cilj kot jaz,« je poudaril strelec, ki bo tekmoval v petih disciplinah. Ob vseh eliminacijah in uradnih treningih bo imel le malo časa za regeneracijo in počitek. »Glede na izkušnje si bom gotovo znal pravilno razporediti moči,« ga poln urnik ne skrbi.

Zadnje priprave je ocenil za dobre: »Piljenje forme v tem mesecu je bilo zelo intenzivno in kakovostno, forma se dviguje.« Rezultati z zadnjih treningov bi ga privedli na rob finala. A opozoril je, da strelišče v Granadi velja za eno izmed najtežjih. »Piha z vseh strani, tudi v telo, veter zelo hitro menja smer. Vsak dan bo treba spremljati vremensko napoved,« je dejal. Na tekmi za svetovni pokal v Granadi se je lani uvrstil v finale v trojnem položaju, pred sedmimi leti pa je v tem španskem mestu na EP slabo streljal v olimpijskih disciplinah, zmagal pa z velikim kalibrom. Prav zato pravi, da je pri napovedih vse odprto.

Tokrat bo streljal s spremenjeno puško. »Ker nisem več zaupal cevi, s katero sem nastopal na OI v Londonu, sem jo zamenjal in prav v Granadi bom z njo tekmoval prvič,« je pred odhodom razkril Debevec, ki ne mara vročine, ki ga čaka na jugu Španije, razveselil pa se bo okusne španske hrane.