Dibaba in Eaton najboljša atleta na svetu

Mednarodna atletska zveza je za najboljša atleta minule sezone imenovala Ashtona Eatona in Genzebe Dibabo.

Objavljeno
26. november 2015 22.12
ATHLETICS-WORLD/
M. Ž.
M. Ž.

Monaco - Mednarodna atletska zveza (IAAF) je na slovesnosti v Monacu razglasila najboljša atleta minule sezone. Pri moških je to ameriški deseterobojec Ashton Eaton, pri ženskah pa etopska tekačica Genzebe Dibaba.

27-letni Eaton je na letošnjem svetovnem prvenstvu osvojil zlato odličje in izboljšal svetovni rekord (9045 točk). Poleg Eatona sta bila finalista še jamajški šprinter Usaint Bolt in Američan Christian Taylor, ki tekmuje v troskoku.

»Počaščen sem, da sem atlet leta, na to ne gledam, kot da sem premagal Usaina Bolta in tretjeuvrščenega Christiana Taylorja, moje delo ima le nekoliko drugačen dizajn. Moja tekmeca sta ena najbolj nadarjenih atletov na svetu in veseli me, da sem v njuni družbi,« je povedal Eaton.

24-letna Genzebe Dibaba je na letošnjem svetovnem prvenstvu osvojila dve kolajni, zlato na 1500 metrov in bronasto na 5000 metrov, poleg tega pa je v diamantni ligi slavila v skupnem seštevku teka na 5000 metrov. Dibaba je v finalu glasovanja prejela več glasov od nizozemske tekačice Dafne Schippers in poljske metalke kladiva Anite Wlodarczyk.

»Potem ko sem bila lani v finalu in sem le za malo zgrešila zmago, sem zelo ponosna, da so navijači in strokovnjaki prepoznali moj talent v atletiki. Imela sem odlično sezono in res rada tekmovala po vsem svetu. Postavila sem svetovni rekord, na SP pa posegla po prvem svetovnem naslovu na prostem,« je bila vesela Dibaba.