Dlje kot do 15. točke ni šlo

Tretji poraz Calcita Ljubljane v ligi prvakinj, VakifBank je bil v Ljubljani boljši s 3:0.

Objavljeno
27. november 2015 00.13
ODBOJKA Calcit - PGA
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana – Tudi v tretjem dvoboju krstne sezone lige prvakinj so odbojkarice Calcita Ljubljane ostale brez osvojenega niza. Vnovič pričakovano, saj so na nasprotni strani stale prve favoritinje skupine B, igralke Vakifbanka Istanbula. Zvezdniška zasedba je upravičila sloves in ni v nobenem od nizov gostiteljicam dovolila več kot 15 točk.

V ljubljanskem taboru so se bali, da bo dvoboj razgalil neskladje med zasedbama, saj ena meri povsem na vrh lige prvakinj, kjer je dvakrat že bila, drugi pa bi bil zlatá vreden že vsak osvojen niz. Že podatek o povprečni višini obeh ekip (189 cm Vakifbank, 181 cm Calcit) je razodeval izdatno razliko, ki je bila – kljub neizmerni želji gostiteljic – očitna tudi na parketu.

Gostje so nemudoma dale vedeti, po kaj so prišle pod Rožnik. Že ob prvem tehničnem odmoru so vodile za štiri točke, nato pa naskok neusmiljeno plemenitile, njihovemu ritmu je lahko sledila le Monika Potokar, ki je izkoristila kar pet od sedmih žog, ki so letele nanjo, pohvaliti pa velja še prosto igralko Meto Jeralo za požrtvovalno igro v obrambi. V tem delu so bile Ljubljančanke celo malenkostno uspešnejše v napadu, vse ostale prvine igre so bile krepko na strani favoriziranih tekmic (asi 4:1, bloki 5:0), ki so si za nameček privoščile zgolj tri napake.

V drugem nizu so Istanbulčanke dobro zaustavile Potokarjevo, ki ni prispevala nobene točke več, same pa so vnovič večino točk (9) vpisale z bloki ali asi, medtem ko so bile v napadu zgolj 18-odstotno uspešne. Ko je trener Gašper Ribič uvidel, da je tudi ta del izgubljen, je temeljito prevetril zasedbo, na klop poklical obe tujki in kapetanko Petro Vrhovnik, priložnost pa ponudil Mojci Božič, Kaji Turk in Urški Igličar. Tretji niz je bil podoben prejšnjima, v zasedbi Calcita so priložnost dobile vse igralke s klopi. Zdaj Ljubljančanke čez dva tedna čaka gostovanje v Istanbulu.

Gašper Ribič, trener Calcita: »Tekmečev trener je nekoliko spremenil postavo, a je tudi takšna trenutno še vedno na previsoki ravni za nas. Kadar ima Vakifbank dober sprejem, igra tako hitro in raznovrstno v napadu, da ga je domala nemogoče ustaviti. Edino orožje je tako udaren servis, s katerim pa tokrat nismo naredili veliko 'škode'. Veseli pa me lahko, da so naša dekleta s klopi na parket prinesla novo energijo, svežino, kar je zame pozitiven signal za naprej.

Liga prvakinj, skupina C

Calcit Ljubljana - VakifBank Istanbul 0:3 (-12, -14, -15)

Trefl Sopot - Novara 3:0 (21, 21, 21)

 

Lestvica

1. VakifBank Istanbul 3 3 0 9:1 9 točk

2. Trefl Sopot 3 2 1 6:3 6

3. Novara 3 1 2 4:6 3

4. Calcit Ljubljana 3 0 3 0:9 0