Dobra forma z EP jo je nosila vse do finala

Mitja in Mateja Kosovelj s tekmo na Šmarno goro potegnila črto pod sezono.

Objavljeno
06. oktober 2014 23.56
Gorska tekača Mitja in Mateja Kosovelj. Pokljuka 22. julij 2014.
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Ljubljana – Resda Mateja ni ubranila skupne zmage v svetovnem pokalu, Mitja pa ne naslova svetovnega prvaka v gorskem maratonu, vseeno pa brat in sestra Kosovelj minuli konec tedna po zadnji pomembni tekmi, 35. teku na Šmarno goro, sezone nista ocenila negativno. Bolj zadovoljna je vendarle lahko bila druga najhitrejša v finalu svetovnega pokala.

Matejo Kosovelj je pred domačimi navijači ugnala le Avstrijka Andrea Mayr, ki je bila vso sezono za razred boljša od tekmic, na Šmarni gori pa izboljšala tudi rekord Novogoričanke v ženski konkurenci. »Čudila bi se, če ga ne bi,« je pripomnila Kosoveljeva, ki je pričakovala takšen razplet. »Mislim, da je to največ, kar sem lahko iztržila. Zavedati se moram, da bi lahko končala tudi slabše, navsezadnje mi proga ni najbolj ustrezala,« je še dejala, potem ko je predala lansko krono, tokrat jo je Mayrjeva prehitela v seštevku šestih tekem svetovnega pokala (štejejo se najboljše štiri).

Ko se je ozrla na sezono, je za svoj vrhunec določila evropsko prvenstvo v Gapu, kjer je osvojila srebrno kolajno, za presenečenje je poskrbela tudi s 4. mestom na svojem prvem svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu, ko se je brez pričakovanj in pritiska odlično borila z nadmorsko višino v Koloradu. Na septembrskem svetovnem prvenstvu v Massi je nato končala kot sedma. »To je bila ena najtežjih tekem, konkurenca je bila zares močna, če ne najmočnejša doslej. Tudi proga je bila zelo netipična za gorski tek, zelo razgibana z veliko vmesnimi spusti. Vse skupaj je bilo posebno, a vseeno je sedmo mesto dober dosežek,« je povedala in bila načeloma zadovoljna s tekmovalnim obdobjem. »Na EP sem bila očitno res v najboljši formi in dobro pripravljenost mi je uspelo zadržati tudi za druge pomembne preizkušnje. Vse tekme svetovnega pokala sem nato odtekla na visoki ravni, dobro mi je uspelo povezati vse skupaj,« je ocenila.

Zdaj je z gorskimi teki za letos načeloma zaključila, dejala je, da bo jeseni sicer še nastopila na kakšni tekmi, a bolj ravninski. Podobno je razmišljal tudi njen brat Mitja, ki je vedel, da bi lahko zadnjo tekmo končal višje kot na petem mestu, s katerim je zapravil tudi skupno tretje v svetovnem pokalu. Toda »noge niso bile prave«. »Ni bilo tako, kot bi si sam želel, mislim, da bi se dalo teči še veliko bolje. Peto mesto je dobra uvrstitev, čeprav je bilo realno tudi tretje, saj smo bili kilometer pred ciljem še skupaj,« je nekoliko obžaloval Kosovelj in priznal, da se je med sezono vendarle nekoliko uštel z izbirami velikih tekem, ogromno moči mu je namreč pobralo SP v gorskem maratonu, na katerem prav tako ni bil optimalen. »Glavni del sezone je zaključen, zdaj si bom dal proste roke in odtekel še kaj za dušo,« je še dejal 30-letnik.