Dobra stran takšnih tekem je kaljenje rezervistov

Slovenija in Gruzija, tekmeca v uvodnem kolu kvalifikacij za odbojkarsko SP 2018, sta bila sinoči svetlobna leta narazen.

Objavljeno
25. maj 2017 02.18
Kvalifikacije za SP. v odbojki Slovenija-Gruzija Ljubljana 24.5.2017 [odbojka,kvalifikacije,slovenija]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Slovenski odbojkarji bodo morali na stožiškem kvalifikacijskem turnirju za SP 2018 stopnjevati ritem. Sprva jih je namreč čakala Gruzija, s katero so se poigrali in ji oddali piškavih 35 točk, vrhunec pa bo nedeljski zadnji obračun z Belgijo, ki je uvodoma brez oddanega niza strla Portugalce.

Za začetek korakanja proti zgodovinskemu prvemu nastopu med svetovno elito je Slovence čakal na papirju najslabši, najmanj znan in najmanj privlačen tekmec – Gruzija, ki v evropskem merilu ne pomeni nič, saj je svetlobna leta daleč od nastopa na velikih tekmovanjih. Izbrano vrsto sestavljajo igralci, ki si kruh služijo izključno v domačih klubih, razlika je bila vidna že s prostim očesom, saj je bil razkorak v povprečni višini nasprotnikov skoraj decimeter. (Ne)moč Gruzijcev dokazujejo tudi njihovi pretekli rezultati: v bitki za EP 2015 so namreč izpadli že v predkvalifikacijah, potem ko niso na turnirju v Makedoniji osvojili niti niza proti povprečnim gostiteljem, Švedom in Azerbajdžancem.

Selektor Slobodan Kovač se je odločil, da zadnjega reza ne bosta preživela sprejemalca Žiga Štern in Jan Klobučar, prednost pred njima je dobil mladi Matej Kök, ki je v kratkem postal že naš drugi novi odbojkarski legionar. Po dosedanjem blokerju ACH Volleyja Janu Kozamerniku, ki bo poskrbel, da bo imel veliki Trentino še naprej slovenski pridih (doslej si je tam kruh služil Tine Urnaut), se je namreč tudi dosedanjemu članu Triglava in novopečenemu reprezentantu posrečil sanjski prestop – k poljskemu prvoligašu Bedzinu.

Kovač je uresničil napoved in v obračunu, v katerem je bil zmagovalec znan vnaprej, spočil četverico ključnih igralcev, od standardnih so začeli le bloker Jan Kozamernik in sprejemalca Tine Urnaut in Klemen Čebulj. Tekmeci so vedeli, da so več stopničk nižje kot evropski podprvaki, a so igrali na karto anonimnosti, saj je o njih težko dobiti podatke, in hkrati upali, da jih bodo gostitelji podcenjevali. Niso jih, gostitelji so igrali resno in zavzeto od prve do zadnje minute, fantje s sicer manjšo minutažo so priložnost odlično izkoristili, zmaga ni bila vprašljiva niti za sekundo.

Statistika je bila neizprosna, v prav vseh segmentih so bili namreč gostitelji, ki jih danes (ravno tako ob 17.30) čaka malce zahtevnejši latvijski zalogaj, močno dominantni. V blokih je bilo tako 10:2, v asih 5:0, v napakah 16:22, v odstotkovnem razmerju sprejema 50:37 in napada, v katerem je bila razlika največja, kar 69:22. V domači vrsti je točke prispevalo 10 igralcev oziroma vsi, ki so stopili na parket, z izjemo libera Urbana Tomana.

»Za nas, mlajše reprezentante, je bila to idealna priložnost, da pokažemo, kaj znamo. Zavedali smo se, da je Gruzija med manj zahtevnimi tekmeci v skupini, mislim pa, da smo se izkazali. Morda nam bo ta zmaga dodala kanček samozavesti pred pomembnejšimi dvoboji,« je poudaril novi legionar Kök. Z njim se je strinjal z naskokom najvišji mož na parketu, 212 cm visoki bloker Calcita Volleyballa Sašo Štalekar: »To je bila tekma za dviganje samozavesti, tudi v prihodnje bomo stopili na parket podobno: s spoštovanjem do nasprotnika, brez taktiziranja in na vso moč.«