Dosje: Iztok Čop

Ob upokojitvi slovenskega veslača Iztoka Čopa smo pobrskali po arhivu in se spomnili njegovih preteklih uspehov.

Objavljeno
21. september 2012 15.13
Delo.si
Delo.si

Najtrofejnejši slovenski športnik v obdobju osamosvojitve, veslač Iztok Čop, je že na OI v Londonu , kjer sta z Luko Špikom v dvojnem dvojcu osvojila bronasto kolajno, sporočil novico o koncu kariere. Ta konec tedna se dokončno poslavlja od svojih navijačev.

Čop je sinonim za 20 let uspehov slovenskega športa, ki je v karieri osvojil štiri olimpijske kolajn  in 12 kolajn na svetovnih prvenstvih.

Prvo člansko kolajno je v dvojcu brez krmarja osvojil skupaj z zdajšnjim predsednikom Veslaške zveze Slovenije Denisom Žvegljem že v osamosvojitvenem poletju 1991, leto poznje je ista kombinacija osvojila prvo olimpijsko kolajno za samostojno državo. Velike uspehe je v nadaljevanju dosegal v skifu, v katerem je bil leta 1995 svetovni prvak, posebno zgodbo pa je spisal v dvojnem dvojcu z Luko Špikom, s katerim sta bila med drugim trikrat svetovna prvaka v dvojnem dvojcu, svetovna rekorderja, osvojila pa sta tudi komplet olimpijskih kolajn, zlato v Sydneyju 2000, srebrno v Atenah 2004 in bron v Londonu 2012. Prav zadnja kolajna je bila za 40-letnega Gorenjca osebno zadoščenje in pika na i uspešni karieri.