DP minilo brez dopustnikov

Kajakaštvo: slalomisti so si za konec sezone razdelili še slovenske lovorike.

Objavljeno
06. oktober 2014 03.08
Benjamin SavsekTacen 13.6.2014
T. V., šport
T. V., šport
Celje – S slalomom na Savinji so Slovenci potegnili zastor nad minulo sezono, a DP je že minilo v okrnjeni konkurenci. Številni udeleženci SP v ZDA so namreč predčasno odšli na dopust, lovorike pa so si razdelili kajakaša Simon Brus in Urša Kragelj, kanuist Benjamin Savšek, dvojec Tine Kancler-Jakob Jež ter kanuistka Alja Kozorog.

Državno prvenstvo med slalomisti na divjih vodah običajno zaseda visoko mesto, redkokdaj kdo izpusti bitko za slovenski prestol, a 14 dni po SP se mnogi vendarle še niso vrnili s podaljšanega bivanja na drugi strani Atlantika. Svetovna prvaka v dvojcu Luka Božič in Sašo Taljat vsak na svojem koncu ameriške celine ravno zaključujeta zasluženi oddih, prav tako kajakašica Eva Terčelj, medtem ko je kanuist Anže Berčič že na poti po Aziji, kajakaš Peter Kauzer pa je še zadnje dejanje sezone pospremil iz bolniškega staleža, preden bo začel priprave na že odločilno predolimpijsko sezono, v kateri se bodo delile prve vozovnice za OI v Rio de Janeiru leta 2016.

Drugi junak SP Benjamin Savšek tako ničesar ni prepustil naključju, svetovni podprvak je zanesljivo osvojil nov naslov državnega prvaka, Brus pa pri kajakaših – pri katerih se v finale presenetljivo ni uvrstil reprezentant Martin Albreht – izkoristil prednost domačega terena in progo, na kateri je vratica postavil njegov trener Aleš Kuder. Nasploh so vsi uveljavljeni prvaki lovorike tokrat osvajali z velikanskimi prednostmi, Kragljeva je denimo kolegico Ajdo Novak pustila za seboj za kar enajst sekund, četudi se ji je pred finalom pripetila neprijetna nezgoda. Veslo si je po nesreči zaklenila v kombi in se je na Savinjo podala s sposojenim iz hrastniškega kluba.

»Zadnji teden pred DP sem veslal, da ne bi ravno na tekmi prvič spet sedel v čoln, saj pride tako najlažje do poškodbe. Pred tem sem se spočil in proslavljal kolajno. Tokrat je šlo še zares, zdaj pa bom res zaključil sezono. Vzel si bom 14 dni premora, potem pa me čaka test novega čolna, modela Martikan One. Kakšen mesec bom preizkušal opremo, da bom videl, kaj mi ustreza,« je po včerajšnji tekmi povedal Savšek, ekipne zmage pa so šle v roke kajakašev Celja, kajakašic Soških elektrarn in kanuistov Tacna.