Drugi dan v Minsku - prva slovenska kolajna

Uvodna slovenska junakinja je judoistka Maruša Štangar, bronasta v kategoriji do 48 kg.

Objavljeno
22. junij 2019 20.00
Posodobljeno
22. junij 2019 20.00
Maruša Štangar (v belem kimonu) je bila v boju za bron boljša od srbske tekmice Milice Nikolić. Fotto AFP
Minsk - Druge evropske igre so se komaj dobro začele, že je bilo v slovenskem taboru veselo. Dobil je namreč prvo kolajno, tudi tokrat iz judoistične reprezentance, najmočnejše med našimi že pred štirimi na igrah v Bakuju. Tako kot takrat pa tudi zdaj prav v tej športni panogi turnir na igrah šteje za evropsko prvenstvo. In tako se za Slovenijo nadaljuje izjemna zgodba uspehov: z bronasto kolajno, svojo prvo na velikem tekmovanju, je Maruša Štangar zdaj v Minsku nadaljevala izjemen niz našega juda. Od leta 2002, takrat je bilo elitno tekmovanje stare celine prav v našem Mariboru, ni bilo več evropskega prvenstva brez slovenskih uvrstitev na stopničke.

Tokrat sicer v beloruski metropoli ni šlo vse po slovenskih željah, saj se je zataknilo Prekmurcu Adrianu Gombocu, lani v Tel Avivu evropskem prvaku. V drugem kolu, sicer prav ponovitvi tega lanskega finala iz Izraela, je izgubil proti Italijanu Matteu Medvesu in se tako že moral posloviti od tekmovanja. "Ko sem dobil neupravičlen opomin od sodnikov, se je borba morala spremeniti, s tem pa se je tudi začel sesuvati moj načrt," je dejal 24-letni reprezentant. Tudi Matjažu Trbovcu, Andražu Jerebu in Davidu Štarklu ni šlo v dopoldanskem delu dvorane Čižovka, zgrajene za SP v hokeju 2014, nato pa je sledilo veselje po zaslugi 21-letne Ljubljančanke.

Nase je že opozorila z uspehi na svetovnem prvenstvu do 21 let in posameznih tekmah svetovnega pokala, a a ta junijska sobota v Minsku ji bo ostala v prav posebnem spominu. V dvoboju za bron je ugnala srbsko tekmico Milico Nikolić, prav na lanskem EP tretjeuvrščeno. Pravzaprav sta stari znanki, nazadnje je bila v tej sezoni uspešnejša Srbkinja, a na doslej najpomembnejši tekmi leta se je razpletlo po Marušinih željah. "Res se z Milico že prav dobro poznava, zelo sva izenačeni in ponavadi v boju za zmago odločajo malenkosti. Zato je takrat tudi zmaga slajša, prav tako je zdaj v Minsku," Štangarjeva ni skrivala veselja ob kolajni, prvi za slovensko reprezentanco na teh evropskih igrah.

Sobotni Minsk je sicer dodobra oživel tudi zaradi cestne dirke kolesark, v kateri so Nizozemke potrdile vloge favoritinj, naša vodilna reprezentantka Eugenija Bujak pa je zasedla 10. mesto. Bila je v skupini šestnajstih, ki so ob koncu dirkale za zmago, a v finišu le ni bilo dovolj moči proti tekmicam v boju za najvišja tri mesta. Urša Pintar je bila 34., Urška Bravec pa 69.
In četudi tenisa ni v sporedu evropskih iger, se je v Nacionalnem teniškem centru marsikaj dogajalo. Igrišča, kjer sta prve korake na poti k svetovni eliti delali Viktorija Azarenka, pred sedmimi leti vodilna igralka lestvice WTA, in zdaj najboljša beloruska teniška igralka Arina Sabalenka, so spremenili, na njih postavili štiri mize in tako pripravili prizorišče za namizni tenis. Ta panoga pa je med najmočnejšimi na igrah, zaradi izjemnega domačega asa Sergeja Samsonova je med občinstvom zelo priljubljena, obenem si je že v Minsku mogoče priigrati vizum olimpijskega Tokia 2020. 
 

Nepričakovana težka naloga za Tokića


Alex Galič po zadnji poškodbi še ni v pravi formi, zato njen poraz proti Italijanki Giorgii Piccolin niti ni presenečal. Z večjimi apetiti pa je slovenski tabor pričakoval večerni štart Bojana Tokića. Ta je uspešno opravil uvodno nalogo, a se je moral za zmago proti litovskemu tekmecu Medardasu Stankevičiusu zelo potruditi. Pa četudi je sam že dolgo na robu petdeseterice najboljših igralcev sveta, Litovec pa je daleč zadaj na 360. mestu svetovne namiznoteniške lestvice. "A vidite, kako je to v namiznem tenisu. Konkurenca je zares izjemno pestra, ni več lahkega dela na velikem tekmovanju. Te evropske igre pa so prav posebne, saj ponujajo možnost neposrednega olimpijskega vizuma, zato so tu zbrani prav vsi najboljši iz evropskega namiznega tenisa," je po zmagi s 4:2 (-3, 8, -8, 7, 5, 10) poudaril naš izkušeni reprezentant in dodal: "Presenetil me je tekmec, dolgo se mi je upiral. Na koncu je le odločila moja kakovost, verjamem pa, da bom v naslednjem kolu igral bolje, saj sem v dobri formi. Precej boljši, kot se vam je morda zdelo danes."