Dugonjić bo že danes branil naslov prvaka

V uvodnem dnevu plavalnega evropskega prvenstva v 25-metrskem bazenu v Izraelu devet Slovencev.

Objavljeno
01. december 2015 20.25
vidic/damir dugonjic
Mojca Finc
Mojca Finc

Netanya – Plavalci že odštevajo zadnje preizkuse do olimpijskih iger v Riu 2016. Pred nastopi v Braziliji jih čakata le še dve veliki tekmovanji – maja prihodnje leto evropsko prvenstvo v Londonu, pred tem pa boji za naslove stare celine v 25-metrskem bazenu, ki se v Izraelu začenjajo danes. Med 500 tekmovalci iz 48 držav se bo v vodi 30 km severno od Tel Aviva do nedelje dokazovalo deset Slovencev.

Prvič se bodo plavalci na EP v kratkem bazenu merili pet dni, tudi udeležba na tekmovanju z nagradnim skladom 220.000 evrov je rekordna. V 25-metrskem bazenu v Netanyi se bo merilo 14 zmagovalcev z zadnjega prvenstva v Herningu (2013) in šest svetovnih prvakov iz Kazana (2015), to so: Madžara Laszlo Cseh in Katinka Hosszu (prijavila je nastope v kar 11 disciplinah), Nemec Marco Koch, Italijan Gregorio Paltrinieri, Švedinja Sarah Sjöström in Britanec Adam Peaty. S slednjim se bo že danes na 50 m prsno udaril prvi slovenski adut Damir Dugonjić.

»Počutim se dobro in komaj že čakam tekmo,« je, preden bo šlo zares, povedal Dugonjić, dobitnik desetih kolajn na velikih tekmovanjih. Na prvenstvo v Izraelu se je pripravljal drugače kot ponavadi; s počitkom je začel pozneje kot sicer. »Ponavadi lovim normo štiri tedne pred prvenstvom, tokrat pa sem hotel ostati v težkem treningu dlje, da vidim, kako se bo odzvalo telo,« je povedal aktualni evropski prvak na 50 m prsno. Od septembra do sredine novembra je treniral v olimpijskem bazenu, štiri tedne pa v 25-metrskem. »V kratkem bazenu moraš biti veliko bolj eksploziven, vsak zavesljaj je izredno pomemben, saj zaradi obratov nimaš veliko časa, da bi prišel v ritem. Zelo pomembni so zato hitri obrati in podvodno plavanje,« je član ravenskega Fužinarja opisal razlike med plavanjem v obeh bazenih.

»Konkurenca bo odlična! Predvsem na 100-metrski razdalji bom imel ob sebi vse najboljše evropske 'prsače': Daniela Gyurto, Fabia Scozzolija, Marca Kocha in seveda izjemnega Peatyja. Pričakujem uvrstitve v finale na obeh razdaljah, v katerem se bom seveda boril za najvišja mesta. Želim si osebni rekord v obeh disciplinah, s tem pa bom zagotovo kandidat za kolajno – predvsem na 50 m,« je razkril cilje Dugonjić, ki je ob prihodu v Izrael obžaloval za izgubljenim ponedeljkovim treningom (od letališča do hotela je slovenska ekipa ob prihodu potrebovala več kot tri ure). Ali je uresničil začrtano na krajši razdalji, bo znano že danes, po jutranjih kvalifikacijah bosta namreč ob 16.30 na sporedu polfinale in finale v tej (sicer neolimpijski) disciplini.

Poleg Dugonjića bodo prvi dan EP nastopili tudi vsi drugi slovenski plavalci z izjemo Nastje Govejšek. Tjaša Vozel in Tara Vovk bosta tekmovali na 50 prsno, Tjaša Oder, Gaja Natlačen in Špela Bohinc na 800 prosto, Martin Bau na 400 prosto, Robert Žbogar na 100 delfin in Anja Klinar, prvo ime odprave pri dekletih, na 400 mešano in 800 prosto. V slednji disciplini je letos dosegla državni rekord in drugi izid v Evropi, skupaj z dosežki z lanskega SP v Dohi ima prijavljen četrti izid. »Skoraj zanesljivo bom en nastop odpovedala, saj sta obe disciplini v enem dnevu pretežak zalogaj. Pred letošnjo sezono bi dala prednost 400 mešano, a letos mi gre bolje v prosti tehniki, vendar pa na 800 prosto nisem vajena nastopati. Ne vem še, kako se bom odločila,« je razkrila Klinarjeva.