Dugonjić edina uganka v bazenu, novi selektor še tesneje s stroko

Plavalna reprezentanca od danes na pripravah na Reki. Na SP 2017 med trenutno sedmerico tudi mladinka Janja Šegel.

Objavljeno
26. april 2017 02.07
Tjaša Oder Ravne na Koroškem 23. julij 2013
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Navzlic selitvi Kekovih nogometašev Rijeke z legendarne Kantride na sodobno Rujevico na bolj tradicionalnem prizorišču še naprej ohranjajo pisan športni utrip. Med drugim tudi v bazenu, ki je tik ob morju kot nalašč za priprave vrhunskih plavalcev. Tam bodo v prihodnjih dneh vadili člani slovenske reprezentance, med njimi tudi kandidati za nastop na julijskem SP.

Prvenstvo 2017 bi sprva moralo biti v Mehiki, a tam končnemu izračunu stroškov tekmovanja niso prižgali zelene luči, ki pa so se je razveselili v madžarski metropoli, mestu izjemne tradicije športnih panog na vodi. Verjeti gre, da bo prav to SP zato izjemno odmevno, želja slovenskih plavalcev, da bi se v naši soseščini predstavili v kar najlepši luči, je povsem razumljiva. Kajpak se ob tem med spremljevalci plavalnega utripa pri nas vedno znova zastavlja vprašanje, kako kaže z nekdanjim evropskim prvakom Damirjem Dugonjićem.

»Z njim zdaj nimam nikakršnega stika. Ostal je v Kaliforniji, ni ga bilo na Koroškem, ko se nam bo odzval, bomo videli, kako bo z njim v prihodnje,« je pred današnjim odhodom na Reko poudaril novi selektor plavalne reprezentance, Ravenčan Gorazd Podržavnik. Najbrž ni skrivnosti, da pri 29 letih Dugonjić ne načrtuje več prav dolge športne poti, res pa je, da po svojem olimpijskem nastopu pred slabim letom v Riu ni jasno razgrnil misli o plavalni prihodnosti. Po OI je namreč odpotoval k soprogi in novorojenčku v Kalifornijo, napovedal je tekmovalni oddih, kdaj se bo vrnil, če sploh, pa ta čas ne moreta povedati niti selektor niti njegov Fužinarjev kolega, sicer dolgoletni Dugonjićev trener, Matija Medvešek.

Podržavnik, naslednik Mihe Potočnika, selektorja v prejšnji olimpijski »štiriletki«, pa je zadovoljen tako ob spoznanju o sedmerici z že doseženimi normami za SP kot tudi silno obetavnemu rodu deklet v mladinski konkurenci, kjer tudi še nastopa Janja Šegel, sicer že omenjena na seznamu za člansko prvenstvo v Budimpešti: »Zadnji dosežki Mariborčanke Katje Fain so prav spodbudni, lepa prihodnost je tudi pred Nežo Klančar, Tino Čelik, Taro Vovk in kajpak Janjo.« Za omenjene bo osrednji cilj sezone mladinsko evropsko prvenstvo v Izraelu, od 28. maja do 2. junija. V zadnjih dneh avgusta sledi še svetovno prvenstvo za ta starostni razred,« pravi Podržavnik pred današnjim začetkom priprav na Reki, kjer bo slovenska izbrana vrsta ostala do konca prihodnjega tedna, ko bo nato nastopila na tradicionalnem Ilirijinem mitingu v Ljubljani. V maju bo sledil skupni tabor vseh plavalnih reprezentančnih selekcij na Ptuju, za slovenske kandidate za svetovno prvenstvo nato načrtujejo višinske priprave v Font Romeuu, tradicionalni bazi številnih francoskih športnikov. »Prav zaradi teh nam iz Francije še niso potrdili rezervacij. Čakamo na odgovor, za katerega jih je še posebej prosil vodja naše panožne ekipe Dimitrij Mancevič, ki je tam bil že neštetokrat,« je še dodal selektor in napovedal dolgoročno temeljito zastavljeno strokovno delo pod Mancevičevim vodstvom: »Če bomo hoteli vštric s konkurenco, bomo morali sodelovati s strokovnjaki za prehrano, fizioterapijo, psihologijo, zdravniki. Le tako bomo lahko uresničevali visoke cilje.«