Dva različna obraza Slovencev za moten Slabetov spanec

Na gostovanju v Turčiji so slovenski odbojkarji z 31 bloki blesteli ob mreži, manjka pa še konstantnost.

Objavljeno
08. september 2013 22.36
reut*Volleyball Slo Tur
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Istanbul - Osem dvobojev, šest zmag. Takšen je trenutni izkupiček slovenske moške odbojkarske reprezentance v pripravljalnem obdobju pred skorajšnjim EP na Danskem in Poljskem, ki se začne čez slaba dva tedna. Po bleščečih predstavah na domačem turnirju v Hočah se je četa selektorja Luke Slabeta z gostovanja v Turčiji vrnila s po eno zmago in porazom.

Ob Dancih so bili Turki na papirju najugodnejši tekmec v dosedanjih prjateljskih obračunih. Vendar pa tudi oni pod taktirko novega trenerja Emanueleja Zaninija stopnjujejo formo pred EP, zato so dobro pripravljeni pričakali Slovence, pri katerih na pot v Istanbul nista odšla Matevž Kamnik in Jan Pokeršnik. Slabe je skušal v obeh dvobojih priložnost ponuditi večini udarnih izbrancev, največ časa so na parketu prebili blokerja Alen Pajenk in Matej Vidič ter sprejemalec, kapetan Tine Urnaut, ostali so si pravično razdelili minutažo. Predvsem je bil pod selektorjevo lupo Vidič, ki bo moral na prvenstvu vskočiti, če se po malo verjetnem črnem scenariju kaj zalomi s Kamnikom, ki ima nekaj težav s hrbtom. Slabe je iskal tudi odgovore na vprašanje, v kolikšni meri lahko v kriznih trenutkih ekipi pomaga rezervist Jan Planinc, ki velja za najstabilnejšega izvajalca servisov med sprejemalci. Kot taktična menjava je novopečeni član Lunosa Maribora svoje minute dobro izkoristil.

V dveh dvobojih je bilo videti dva slovenska obraza: prvi je bil obetavnejši. Moštvo je letelo na krilih razigranega korektorja Mitje Gasparinija, soigralce pa je odlično razigraval povratnik Gregor Ropret, ki je brez posledic prebolel angino. Še posebej veliko žog je letelo na Pajenka, ki je brezhibno zaključeval prvi tempo (85 %) in ob tem prispeval še pet blokov, pričakovan delež je dodal Urnaut, ki je izstopal po čvrstem sprejemu (77 %). Slovenci so se lahko pohvalili z več kot polovično napadalno uspešnostjo, sedmimi asi in kar 16 bloki, kar je najboljši učinek v dosedanjih pripravljalnih tekmah.

V drugem poskusu so bili gostje manj uspešni. Na korektorskem položaju je priložnost tokrat dobil Alen Šket in jo z 22 točkami odlično izkoristil, znova je pri bloku (prispeval jih je šest od skušno 15) blestel najboljši mož na turški mini turneji Pajenk, so si pa Slovenci privoščili 26 napak in bili precej manj razpoloženi v napadu (44 %), pri začetnem udarcu pa so zmogli le tri ase ob 12 spodrsljajih. Slabetova četa se je veselila zmage zgolj v dodatnem četrtem nizu, ko sta selektorja na parket poslala temeljito prevetreni zasedbi.

Prihodnji izziv naše fante čaka v četrtek (18) na Ravnah, kjer bo ob 85-letnici delovanja tamkajšnjega kluba gostovala Belgija.

Turčija : Slovenija 1:3 (-21, 22, -15, -20)

Turčija: Kiyak 2, Elgaz, Toy, Jesilbudak (L) 1, Kayhan, Ayvazoglu (L), Subasi 7, Coskun, Batur 15, Yücel 9, Gök 11, Günes, Koc 6, Yenizapar, Gökgöz 8; Slovenija: Pajenk 16, Gasparini 22, Urnaut 15, Vidič 3, Ropret 3, J. Kovačič (L), Čebulj 13 - prva postava; Flajs, Planinc, Šket, Plot (L), Vinčič, D. Koncilja.

Turčija : Slovenija 3:1 (22, 21, 22, -13)

Turčija: Kiyak 2, Elgaz 3, Toy 25, Jesilbudak (L), Kayhan 1, Ayvazoglu 4, Subasi (L), Coskun, Batur 12, Yücel, Gök 5, Günes, Koc 7, Yenizapar, Gökgöz 3; Slovenija: Flajs 4, Pajenk 12, Šket 22, Plot (L), Vinčič 1, Urnaut 8, Vidič 7 - prva postava; Planinc 2, Gasparini, Ropret 1, J. Kovačič (L), Čebulj 11.