Dvema atletinjama dopinški suspenz

Zaradi jemanja nedovoljenih poživil sta dveletno prepoved nastopanja prejeli Rusinja Ana Avdejeva in Turkinja Nevin Yanit.

Objavljeno
28. avgust 2013 14.23
ATHLETICS-TUR-YANIT-ALPTEKIN-DOPING-FILES
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Moskva - Pod drobnogledom dopinških oblasti sta se znašli še dve uspešni atletinji. Ruska atletska zveza je dveletno prepoved nastopanja izrekla Ani Avdejevi, dvoranski evropski prvakinji v suvanju krogle iz leta 2011.

Avdejeva je bila 30. julija v centru za trening v Podolsku pri Moskvi pozitivna na prepovedane steroide, kazen pa ji je začela teči 5. avgusta.

Rusinja je bila leta 2003 evropska mladinska prvakinja in leto dni pozneje svetovna mladinska podprvakinja. Prvo člansko medaljo na velikih tekmah je osvojila leta 2010, ko je bila tretja na EP v Barceloni. Leta 2011 pa je v Parizu osvojila zlato na dvoranskem EP, tega leta pa je bila sedma na SP v Daeguju. Na olimpijskih igrah v Londonu je izpadla v kvalifikacijah.

Kaznovana tudi Yanit

Podobna kazen je doletela tudi Turkinjo Nevin Yanit, nekdanja dvakratna evropska prvakinja v teku na 100 m z ovirami. Na protidopinškem testiranju je bila pozitivna že maja, zato tudi ni nastopila na svetovnem prvenstvu v Moskvi. Njeno zlorabo nedovoljenih poživil je potrdil še vzorec B, zato so atletinjo kaznovali z dvema letoma prepovedi nastopov.

Na lanskih olimpijskih igrah v Londonu je Yanitova dosegla peto mesto, na letošnjem evropskem dvoranskem prvenstvu pa je v teku na 60 m z ovirami osvojila zlato medaljo.