Dvojna španska zmaga na dirki po Lombardiji

Španec Joaquim Rodriguez je zmagovalec 251-kilometrske kolesarske dirke po Lombardiji.

Objavljeno
29. september 2012 20.41
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Bergamo - Španski kolesarji so na letošnji izvedbi dirke po Lombardiji prekinili urok in po zaslugi Joaquima Rodrigueza na tej preizkušnji zmagali sploh prvič.

Ekipni uspeh Španije je z drugim mestom dopolnil Samuel Sanchez, tretji pa je bil olimpijski podprvak Kolumbijec Rigoberto Uran. Edini prijavljeni slovenski predstavnik Jani Brajkovič je bil eden številnih kolesarjev, ki dirke niso končali.

Dirka je potekala v hladnem in deževnem vremenu, spolzko cestišče je bilo usodno za enega izmed favoritov, svetovnega prvaka in dvakratnega zmagovalca dirke, Belgijca Philippa Gilberta, ki je 80 kilometrov pred ciljem padel, nekaj časa še poskušal ujeti glavnino, a kmalu obupal in pristal v avtomobilu svoje ekipe (podobno usodo so doživeli še nekateri, predvsem domači kolesarji).

Njegovo nesrečo na izredno zahtevni preizkušnji je najbolje izkoristil 33-letni Rodriguez. Španec, drugi z letošnje Vuelte in zmagovalec klasične dirke za Valonsko puščico, je imel izreden motiv. Z vsaj devetim mestom v skupni razvrstitvi serije je prehitel vodilnega Bradleyja Wigginsa, ki je že končal sezono. Njegov motiv je prišel do izraza na zadnjem vzponu, približno deset kilometrov pred ciljem, ko je napadel, njegovemu ritmu pa nista bila kos ne Španec Alberto Contador ne lanski zmagovalec Švicar Oliver Zaugg. "Il Purito si je prikolesaril deset sekund prednosti, ki jo jo zadržal vse do konca, piše STA.

»To je zmaga moje kariere. Bilo je težko, a ravno zato bolj sladko. S tem sem postavil piko na i fenomenalni sezoni,« so bile prve besede Rodrigueza, ki bo po letu 2010 drugič postal zmagovalec svetovne serije (pred Wigginsom ima 91 točk prednosti), na zadnjo preizkušnjo, dirko po Pekingu najbrž niti ne bo odpotoval.

Izidi:

1. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa/Katjuša) 6:36:27

2. Samuel Sanchez (Špa/Euskaltel-Euskadi) +0:09

3. Rigoberto Uran (Kol/Sky) +0:09

4. Mauro Santambrogio (Ita/BMC Racing Team) +0:09

5. Sergio Henao (Kol/Sky) +0:09

6. Ryder Hesjedal (Kan/Garmin-Sharp) +0:09

7. Bauke Mollema (Niz/Rabobank) +0:09

8. Oliver Zaugg (Švi/Radioshack-Nissan) +0:09

9. Alberto Contador (Špa/Saxo Bank) +0:09

10. Fredrik Kessiakoff (Šve/Astana) +0:09