Dvojni četverec bronast na EP

Slovenski dvojni četverec je na evropskem prvenstvu v italijanskem Vareseju osvojil bronasto kolajno.

Objavljeno
16. september 2012 14.55
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Varese - Slovenski veslači dvojnega četverca Matej Rojec, Jan Špik, Jernej Markovc in Gašper Fistravec se z evropskega prvenstva v italijanskem Vareseju vračajo z bronasto kolajno, potem ko so v finalu zaostali za Estonijo in Ukrajino.

Estonska posadka je najbolje začela finale in si po 1000 metrih pred slovensko posadko priveslala 1,88 sekunde prednosti, petsto metrov kasneje so vodili že za 3,96 sekunde. Ko je že vse kazalo na to, da se bodo za suverenimi Estonci na drugo mesto uvrstili Slovenci, pa so Ukrajinci v zaključku uprizorili odločno veslanje in si priborili srebrne kolajne.

Rojec: Izšlo se je nad pričakovanji

Ljubljančan Matej Rojec je bil po osvojenem tretjem mestu zelo zadovoljen s prikazanim veslanjem. »Preden smo šli na EP, smo na treningih vozili hitre čase, vedeli smo, da smo lahko dobri, a glede na majhne razlike lahko to pomeni, ali si prvi ali pa šesti. Po prvih tekmah tukaj smo vedeli, da lahko odveslamo za kolajno. Vedeli smo tudi, da so Estonci favoriti. Na tekmi smo se jih danes prijeli in jih poskusili držati, da bi se čim bolj oddaljili od glavnine. To nam je uspelo, a tudi pobralo nekaj moči, tako da so nas potem Ukrajinci prehiteli, a se je vseeno izšlo nad pričakovanji.«

Janša: Dobra iztočnica za prihodnost

Nastop dvojnega četverca je ocenil tudi selektor Miloš Janša. »Pred odhodom na EP ni bilo čisto jasno, ali bo to možno izvesti, po predtekmah in polfinalu pa je že postalo jasno, da je ta posadka zrela za medaljo. Ciljali smo sicer na srebrno, vendar je je potrebno priznati premoč Ukrajincev v finišu. Fantom čestitam za dober pristop in dobro izpeljano tekmo. Od drugih posadk je potrebno pohvaliti še četverca brez krmarja, ki je s sedmim mestom dosegel optimum. Tudi Krek je nastopil zelo solidno, poznalo pa se mu je pomanjkanje treninga v začetku sezone zaradi poškodbe. Lahki dvojni dvojec pa tokrat očitno ni mogel višje. Generalno je reprezentanca nastopila primerno dobro in ti rezultati nam ponujajo dobro iztočnico za prihodnost,« je dejal Janša.

V Vareseju sta nastopila še dva slovenska čolna, oba v malem finalu. Skifist Andraž Krek je bil tretji, skupno deveti, četverec brez krmarja v postavi Marko Grace, Aleš Zupan, Grega Domanjko in Jure Grace, pa je gladko zmagal, potem ko je vodil od starta do cilja in tako prvenstvo stare celine končal na sedmem mestu.

Prihodnjo soboto čaka slovenske veslače še državno prvenstvo na Bledu.

Rezultati dvojnih četvercev, finale:

1. Ukrajina 5:47,91

2. Estonija 5:51,18

3. Slovenija 5:52,01

4. Rusija 5:53,03

5. Češka 5:55,53

6. Italija 5:59,02