Dvojni četverec in Krek v polfinale, četverec v repasažu

Slovenski veslači Gašper Fistravec, Jan Špik, Jernej Markovc in Matej Rojec bodo nastopili v polfinalu EP v Vareseju.

Objavljeno
14. september 2012 15.15
Posodobljeno
14. september 2012 15.39
M. Ž., D. O., Delo.si
M. Ž., D. O., Delo.si

Varese - Slovenski veslači so na evropskem prvenstvu v Vareseju danes, prvi tekmovalni dan, imeli polovičen uspeh. Gašper Fistravec, Jan Špik, Jernej Markovc in Matej Rojec v dvojnem četvercu ter Andraž Krek v enojcu so se uvrstili v sobotni polfinale, četverec pa bo moral nastopiti v repasažu.

Fistravec, Špik, Markovc in Rojec so vodili od starta do cilja in se neposredno uvrstili v polfinale. Z odličnim startom so takoj prešli v vodstvo, ki so ga potem pred vseskozi drugouvrščenimi Ukrajinci morali le nadzorovati. Tretja je bila Velika Britanija, četrta Poljska in peta Danska. Slovenska posadka je med vsemi dosegla drugi čas predtekmovanj, boljšega so imeli le Estonci. Kot še piše STA, se bodo v sobotnem polfinalu dopoldne pomerili s posadkami Danske, Italije, Estonije, Francije in Poljske.

V polfinale se je prav tako uvrstil skifist Andraž Krek. V predtekmovanju si sicer ni zagotovil neposrednega polfinala, zato pa je zmagal v popoldanskem repasažu in se tako uvrstil med 12 najboljših evropskih skifistov.

Četverec, v katerem veslajo Marko Grace, Aleš Zupan, Grega Domanjko in Jure Grace, je bil v svoji predtekmovalni skupini peti, zaostal je za posadkami Grčije, Romunije, Španije in Francije, prehitel pa hrvaški čoln. Tu nastopa manj posadk, tako da ni polfinalov, zato bo sobotni repasaž že odločal o udeležencih velikega finala. Tja vodita prvi dve mesti, Slovenci se bodo zanju merili s Španci, Belorusi in Turki.

Lahka veslača Rajko Hrvat in Matevž Malešič sta po neuspešnem predtekmovanju popoldne že nastopila v repasažu. Tu sta bila četrta, kar je bilo mesto premalo za uvrstitev v polfinale. V nedeljo bosta nastopila v finalu C.