Dykovi drugo zlato, Martin v boj za ubranitev naslova

Na kolesarskem SP bo jutri na sporedu vožnja na čas s Kristijanom Korenom. Mladinski prvak v kronometru Belgijec Igor Decraene.

Objavljeno
24. september 2013 17.28
CYCLING-BRITAIN
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Firence - Na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu v Firencah so danes z vožnjo na čas opravili mladinci. Zlato kolajno je osvojil Belgijec Igor Decraene, ki je za 21,8 kilometra dolgo preizkušnjo potreboval 26:56,83 minute. Drugouvrščenega Danca Mathiasa Krigbauma je ugnal za 8,66 sekunde, tretji pa je bil Američan Zeke Mostov (+20,97).

Nastopila sta tudi dva slovenska kolesarja. Jon Božič je dirko končal na 22. mestu, za zmagovalcem je zaostal 1:16,70 minute. David Per se je uvrsdbil 23., za prvim mestom je zaostal še za dobre štiri sekunde več kot reprezentančni kolega.

Dykovi drugo zlato

V kronometru so se za kolajne pomerila tudi dekleta. naslov svetovne prvakinje je osvojila Nizozemka Ellen van Dyk. Na 22,05 kilometra dolgi progi je kolesarka, ki je že dobila zlato ekipno medaljo z zasedbo Lululemon, s časom 27:48 za 24 sekund ugnala Novozelandko Lindo Villumsen in za 28 Američanko Carmen Small.

Slovenske barve sta na SP v posamični preizkušnji v vožnji na čas branili Sara Frece in Alenka Novak. Obe sta končali pri repu 45 tekmovalk, ki so prišle do cilja, boljša pa je bila Frecetova na 40. mestu (+ 3:22,83). Novakova je preizkušnjo končala na 43. mestu (+ 5:00,64).

Bo Martin ubranil naslov?

Že jutri bo na SP na sporedu prvi vrhunec s članskim kronometrom. V ožji krog favoritov za zmago spadajo branilec naslova Nemec Tony Martin, štirikratni svetovni prvak Fabian Cancellara in olimpijski prvak iz Londona 2012 Bradley Wiggins.

Na 57,9 kilometra dolgi vožnji v boju s časom se bo tekma začela razpletati ob 15.12, z nastopi omenjene zvezdniške trojice. »Meni zadnja startna številka ustreza. Raje lovim tekmece od zadaj, kot pa da me lovijo oni,« je pred tekmo povedal Martin.

Pričakovati je, da bo proga med letoviškim mestecem Montecantini Terme in ciljem pred športnim centrom Nelsona Mandele v Firencah, ponudila priložnost tudi drugim kolesarjem. Nedvomno sta za presenečenje primerna tudi Američan Tyler Phinney, zadnji svetovni podprvak, in Avstralec Richie Porte ter še kdo.

Slovenske barve bo branil Kristijan Koren. Jani Brajkovič je nastop odpovedal. »Za Brajkoviča je v kronometru realen dosežek deseterica, Kristijan Koren pa je lani ob premieri zasedel 17. mesto na svetovnem prvenstvu in mislim, da bi moral ta dosežek ponoviti. A težko je napovedovati končni rezultat, saj je razlika med petim in 30. mestom običajno pol minute,« je pred odhodom na pot napovedal slovenski selektor Martin Hvastija.

»Kronometer sem si ogledal dvakrat, dobro pa sem ga spoznal tudi v nedeljo na kronometru, kjer smo osvojili presenetljivo visoko sedmo mesto. Tukaj je sama ravnina in spredaj bo tisti, ki bo upal držati visoko hitrost. Sam nisem tak tipičen kolesar za hitrost, bolj mi ustreza menjava ritma, kot lani. A vseeno bom šel na progo skoncentrirano, potem pa bomo videli, kakšen bo rezultat. Bolečina bo vsekakor prisotna in težko bo,« pred dirko pravi Koren.