Edvard Kolar novi prvi mož Športne loterije

Položaj predsednika uprave med drugim prinaša visoko plačo in vpliv na financiranje športnih organizacij.

Objavljeno
15. maj 2017 15.58
iza+Kolar Šport
Š. P., STA
Š. P., STA

Kot danes poroča spletni portal siol.net, je generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Edvard Kolar postal novi predsednik uprave Športne loterije. Na seji nadzornega sveta je Kolar po poročanju Siola dobil glasove treh od šestih članov, med drugim tudi odločilno podporo prvega nadzornika Ljuba Jasniča, ki ima dvojni glas.

Za položaj predsednika uprave Športne loterije, ki med drugim prinaša visoko plačo in vpliv na financiranje športnih organizacij, so se potegovali štirje posamezniki. Glavna kandidata sta bila Edvard Kolar, dolgoletni športni delavec in generalni sekretar na Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS), ter Jernej Smisl, direktor korporativnih zadev v skupini Pivovarna Laško Union.

Poleg njiju sta bila v igri še nekdanji direktor vladnega direktorata za šport Marko Rajšter ter predsednik Hokejske zveze Slovenije in bivši prvi mož Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec. Kolarja naj bi že ves čas podpirala predsednik nadzornega sveta Športne loterije Ljubo Jasnič ter dolgoletni šef OKS Janez Kocijančič.

S tem je imel Kolar, ki je imenovanje potrdil tudi za STA, zagotovljena dva od šestih glasov nadzornikov Športne loterije, ki predstavljajo interese delničarjev. Teh je pet: OKS, SZS, NZS, Pošta Slovenije in Loterija Slovenije. Poleg njih je v nadzornem svetu še predstavnik države.

»Zavzemal se bom, da se bo ta portfelj produktov Športne loterije spremenil v digitalno igranje, ker se s tem zmanjšujejo stroški poslovanja in prirejanja iger. In seveda, če bo sprejet nov zakon o igrah na srečo, v tej obliki kot je zdaj predlagan, bom predvsem z mednarodnim povezovanjem, s katerim bi lahko pridobil večji trg, skušal na tuje ponuditi naše produkte, po drugi strani pa k nam pripeljati že izdelane produkte drugih prirediteljev, ki imajo koncesijo za opravljanje te dejavnosti v svoji državi, v prostor Slovenije,« je povedal Kolar.

Igralci v Sloveniji vse več denarja vplačajo prek bolj priljubljenih tujih spletnih stavnic, ki jih država ni sposobna omejiti, zato naj bi bila ena glavnih točk v programu kandidatov za vodenje Športne loterije zajezitev odliva denarja iz Slovenije v bolj konkurenčne tuje stavnice.