Ekipno EP v namiznem tenisu: Portugalci presenetljivo, Nemke pričakovano

Nemški namiznoteniški igralci so zaman lovili sedmo zaporedno lovoriko na ekipnem EP. Nemke uspešnejše.

Objavljeno
29. september 2014 00.52
reut*Timo Boll
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Lizbona - Favorizirani namiznoteniški igralci Nemčije so brez uspeha lovili sedmo zaporedno lovoriko na ekipnih evropskih prvenstvih, saj so morali v današnjem finalu v Lizboni - na izjemno navdušenje domačih privržencev - premoč priznati gostiteljici Portugalski. Ta je z zmago s 3:1 tudi zabeležila svoj največji uspeh v zgodovini.

Nad nemško ekipo so se pred prvenstvom zgrnili temni oblaki. Ostali so brez svojega tretjega loparčka, 14. igralca sveta Patricka Bauma, ki je zaradi očetove smrti odpovedal nastop (zamenjal ga je 36. s svetovne jakostne lestvice, debitant Steffen Mengel), naknadno se je reprezentanci pridružil še najboljši Nekitajec v namiznem tenisu Dimitrij Ovčarov, ki so mu nedavno izruvali vse štiri modrostne zobe. Vse to se je poznalo že skozi tekmovanje, nakopičilo pa v finalu, ko so Portugalci na krilih domače publike favoriziranim tekmecem dali vetra.

Edino nemško točko je vknjižil Boll proti domačemu »najšibkejšemu členu« Joau Monteiru (rangiran je tik za prvim Slovencem Bojanom Tokičem), medtem ko sta morala tako Timo kot Dimitrij po enkrat na kolena, oba po štirih nizih. Tretje mesto so zasedli Hrvati, četrto pa Švedi, medtem ko so se morali Slovenci zadovoljiti s končnim 21. mestom, ki jim zagotavlja suveren obstanek v drugem kakovostnem razredu.

V ženski konkurenci sta se v finalu pomerili zasedbi s po dvema naturaliziranima Kitajkama, pričakovano pa je Nemčija odpravila Avstrijo in se veselila šeste trofeje doslej. Zanimivo, bil je to obračun ekip, ki imata v svojih vrstah vsaka po eno sestro Solja: Nemke 38. igralko sveta Petrisso, Avstrijke pa Amelie, ki zaključuje elitno petdeseterico. Najbolj razburljiv je bil pričakovano »kitajski« drugi obračun, v katerem je osmi loparček s svetovne jakostne lestvice Ying Han (Nemčija) ugnala dvanajsto igralko sveta Liu Jia šele po petih nizih, poraženka pa je že vodila z velikih 2:0. Brona so se veselile Švedinje, tik pod zmagovalnim odrom so obtičale Poljakinje, Slovenke pa so vknjižile zelo dobro 22. mesto, ki jih drži v drugi kakovostni skupini.

IZIDI EKIPNEGA EP V NAMIZNEM TENISU NA PORTUGALSKEM

Prvi kakovostni razred - moški: četrtfinale - Nemčija : Francija 3:0, Hrvaška : Belorusija 3:2, Rusija : Portugalska 1:3, Švedska : Španija 3:1; polfinale - Nemčija : Hrvaška 3:1, Portugalska : Švedska 3:1; finale - Nemčija : Portugalska 1:3 - Freitas : Mengel 3:0 (8, 8, 8), Monteiro : Boll 0:3 (-7, -1, -8), Apolonia : Ovčarov 3:1 (7, 2, -11, 9), Freitas : Boll 3:1 (10, -5, 6, 9); ženske: četrtfinale - Nemčija : Nizozemska 3:0, Romunija : Švedska 2:3, Madžarska : Avstrija 1:3, Belorusija : Poljska 0:3; polfinale - Nemčija : Švedska 3:0, Avstrija : Poljska 3:1; finale - Nemčija : Avstrija 3:0 - Shan : Polcanova 3:2 (-5, -10, 4, 9, 7), Han : Liu 3:2 (-9, -8, 8, 5, 10), P. Solja : Li 3:0 (4, 3, 9).