Ekipno EP v namiznem tenisu: zmaga Slovencev, polovičen izplen Slovenk

Slovenska moška reprezentanca boljša od Bolgarije, dekleta so oddala le en niz Finkam, a ostala praznih rok proti Srbiji.

Objavljeno
24. september 2014 17.19
lvu DP V NAMIZNEM TENISU
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Lizbona - Slovenske namiznoteniške igralke so z odliko začele ekipno evropsko prvenstvo v Lizboni, saj so uvodne tekmice Finke ugnale brez izgubljenega dvoboja (3:0), skupaj pa oddale en sam niz. Najtežje delo je imela najstarejša v ekipi, 28-letna Jana Tomazini, ki ni dobro začela proti Pihli Eriksson, ki je prvi niz dobila z 11:8, kar je Koprčanko predramilo in tako razjezilo, da ji je do konca tekmica odščipnila le še 12 točk.

Ostali dve izbranki selektorke Vesne Ojsteršek (16-letna novinka Tamara Pavčnik je kolegice bodrila ob igrišču) sta končali po hitrem postopku. Alex Galič, ki trenira na akademiji Wernerja Schlagerja na Dunaju, ni imela težav z Anniko Lundström, po izidu 7:8 v uvodnem nizu pa je - zanimivo - vpisala kar enajst točk zapovrstjo. Bliskovito pa je bilo konec obračuna Mance Fajmut z Anno-Sofio Erkheikki, ki je vknjižila pičlih dvanajst točk.

Srbkinje premočne

Slovenke so popoldne pod streho še drugi današnji dvoboj z nespornimi favoritinjami skupine Srbkinjami, ki so pred tem odpihnile Švico s 3:0, enako lekcijo pa so odčitale tudi izbrankam selektorke Ojsterškove. Še najbolj dostojen odpor je nudila Galičeva, ki je tudi iztržila edini slovenski niz v tem obračunu, prav vsi nizi pa so se - zanimivo - končali z razliko dveh točk. Tomazinijeva je vknjižila le 15 točk, Fajmutova zgolj sedem. Jutri čaka naša dekleta še obračun s Švicarkami (ob 14. uri).

Le starosta Lasan potegnil kratko

Po pričakovanjih pa so skupinski del tekmovanja uspešno začeli tudi izbranci selektorja Bojana Raka, nosilci svoje skupine F, ki so sprva s 3:1 odpravili Bolgare, edini pa je moral na kolena starosta Saš Lasan, ki je - tako kot pred petimi meseci na svetovnem prvenstvu v Tokiu - priznati premoč Teodoru Aleksandrovu.

Kot je bilo načrtovano, je odločilni dve točki Sloveniji zagotovil Bojan Tokič, tretjo pa Jan Žibrat, ki resda še ni optimalno nared, a je vseeno stisnil zobe in snel skalp Petku Gabrovskemu, s čimer se mu je maščeval za nedavni poraz v drugi bundesligi (2:3). Državni prvak Uroš Slatinšek je trojico naših bojevnikov bodril z one strani ograde. Jutri čaka Rakovo četo dvojni program: najprej dopoldanski obračun s Švicarji (ob 11. uri) in nato še popoldanski z Irci (17.00).

 

ŽENSKE

SLOVENIJA : FINSKA 3:0

Jana Tomazini : Pihla Eriksson 3:1 (-8, 6, 5, 1)

Manca Fajmut : Anna-Sofia Erkheikki 3:0 (5, 4, 3)

Alex Galič : Annika Lundström 3:0 (8, 5, 8)

 

SLOVENIJA : SRBIJA 0:3

Manca Fajmut : Ana Maria Erdelji 0:3 (-4, -2, -1)

Alex Galič : Gabriela Feher 1:3 (-10, 15, -9, -9)

Jana Tomazini : Andrea Todorović 0:3 (-2, -5, -8)

 

MOŠKI

SLOVENIJA : BOLGARIJA 3:1

Bojan Tokič : Stanislav Golovanov 3:0 (6, 6, 5)

Jan Žibrat : Petko Gabrovski 3:1 (8, 6, -6, 8)

Saš Lasan : Teodor Aleksandrov 1:3 (10, -8, -9, -7)

Bojan Tokič : Petko Gabrovski 3:0 (4, 11, 6)