Ekipno EP v namiznem tenisu: slovenski zasedbi obtičali v četrtfinalu

Izbranke selektorke Vesne Ojsteršek so z 2:3 pokleknile pred Hrvaško, izbranci Bojana Raka pa z 0:3 pred Ukrajino.

Objavljeno
26. september 2014 15.54
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Lizbona - Slovenske namiznoteniške igralke so pričakovano obtičale v četrtfinalu drugega kakovostnega razreda na ekipnem evropskem prvenstvu na Portugalskem, potem ko so morale premoč priznati Hrvaški, ki pa se je do zmage s 3:2 dokopala šele po petih dvobojih. Po eno točko sta prispevali Alex Galič in Jana Tomazini, medtem ko je bila Manca Fajmut dvakrat prekratka, enako kot v odločilnem dvoboju tudi Galičeva, sicer 248. loparček sveta.

Prva je danes za mizico stopila Manca Fajmut, ki pa ji v Lizboni ne gre vse po načrtih, tudi tokrat ni bila prava in je v igri močno valovala. Nihanja je nakazala že v uvodnem nizu obračuna s komaj 18-letno Leo Rakovac, ko je najprej sama osvojila šest točk zapovrstjo, nato pa je enako dovolila še tekmici, sicer mladinski evropski prvakinji v mešanih dvojicah. Ključen je bil drugi niz, ko je Korošica že vodila z 9:7, a nato do konca ni več osvojila točke, v tretjem nizu, ki je bil zgolj formalnost, pa le še dve. S tem se je Rakovčeva Fajmutovi maščevala za lanski poraz (0:3) v Schwechatu.

Vrhunsko formo pa je potrdila v Avstriji živeča Alex Galič, ki trenira na akademiji Wernerja Schlagerja pri Dunaju, saj je, celo brez oddanega niza, na kolena suvereno spravila 30. loparček sveta, naturalizirano na Kitajskem rojeno Tian Yuan. Šele 20-letna Galičeva je tako zmogla enega najslajših skalpov doslej v uspešni karieri. Njen uspeh je nadgradila Jana Tomazini, ki je na kolena s 3:1 spravila nekdanjo hrvaško prvakinjo Sunčico Vugrinec in s tem poskrbela za nenadejano vodstvo izbrank selektorke Vesne Ojsteršek, ki so za napredovanje potrebovale zgolj še eno zmago.

V obračunu papirnatih favoritinj obeh ekip, ki pa sta pred tem danes že klecnili, je bila Tian Yuan pričakovano uspešnejša od Fajmutove, tako da je o preboju v nadaljnji krog odločala peta tekma med utrujeno Galićevo in Rakovčevo, ki sta obe dobili uvodna dvoboja. Obe tudi trenirata v Avstriji v Schlagerjevi akademiji, vse štiri prejšnje medsebojne obračune pa je dobila najvišje rangirana slovenska tekmovalka ta hip, nazadnje letos na odprtem prvenstvu Hrvaške (4:2).

Tudi tokrat je začela navdahnjeno, po zaostanku s 5:9 nanizala šest točk zapored in osvojila prvi niz, v drugem pa imela zelo udobno prednost 10:5, ki pa jo je tekmica izničila s kar sedmimi zaporednimi točkami, ki jim je na začetku tretjega dela dodala še tri in zrežirala popoln preobrat. Tudi v četrtem nizu je že vodila s 6:4, šele to je ponovno predramilo zagnano Notranjko, da je pritisnila na plin in izsilila skrajšani peti niz. V njem je Hrvatica začela vrhunsko in se takoj dokopala do izdatne prednosti (5:1), ki je ni več izpustila iz rok. Galičeva, ki je pred Leo pokleknila prvič v življenju, pa bo lahko še dolgo preklinjala domala že dobljeni drugi niz ...

»Res mi je žal, da se nikdar ne poklopi, da bi vsa tri dekleta igrala dobro na istem turnirju. Ko bomo to dosegli, verjamem tudi v čudeže te ekipe,« je poudarila selektorka Ojsterškova, junakinja Galičeva pa dodala: »Počasi se mi obrestuje delo na Schlagerjevi akademiji in upam, da bo tako tudi vnaprej. V procesu treninga nisem spremenila ničesar bistvenega, malce več poudarka dajem zgolj vajam prek servisa.«

Za konec dneva so Slovenke vpisale še eno zmago, v dvoboju za razvrstitev od 21. do 24. mesta so bile namreč s 3:2 boljše od Litve. Svoj ognjeni krst na članskih preizkušnjah najvišje ravni je pod streho spravila komaj 16-letna Tamara Pavčnik, ki ji je na nasprotni strani mize stala evropska prvakinja izpred petih let Ruta Paskauskiene, kar se je v igri kajpak poznalo, a se naš četrti loparček ob prvencu še zdaleč ni osramotil. Dve točki je vnovič prispevala Alex Galič, preostalo pa Jana Tomazini. Jutri se bodo naša dekleta ob 14. uri pomerila še z Anglijo za končno 21. mesto.

Tudi fantje praznih rok

Nekoliko večje možnosti za preboj v polfinale so poznavalci pripisovali moški zasedbi selektorja Bojana Raka, ki pa je Ukrajini nudila šibkejši odpor kot dekleta Hrvaški. Vsi trije naši fantje, tokrat je počival državni prvak Uroš Slatinšek, so potegnili kratko, čeprav so vsi vknjižili vsaj en niz. Še najbližje pričakovani točki je bil naš prvi loparček Bojan Tokič, natanko 50. igralec sveta, ki je proti 128. s svetovne jakostne lestvice Oleksandru Diduhu že vodil z 2:0 v nizih, a naposled nenadejano potegnil kratko. Ključen je bil četrti del, v katerem je Novogoričan po zaostanku s 7:10 prišel do prve zakjučne žogice, a je ni izkoristil, podobno je bilo v zadnjem nizu, ko si je zagotovil zalogo +2 (9:7), v finišu pa tekmecu dovolil, da se je s štirimi zaporednimi točkami veselil zlata vredne zmage.

Preostala dva Slovenca sta se dostojno borila s tekmecema, ki sta na svetovni lestvici sto mest ali več pred njima, in vknjižila vsak po niz. Starosta Saš Lasan je bil predvsem v drugem in tretjem nizu povsem kos »Kitajcu« Kou Leiju, v tretjem je zapravil štiri žogice za zmago in jih ubranil sedem, v osmo pa kapituliral - končni izid tega niza je bil neverjetnih 21:19!

Jan Žibrat, ki pred tem na prvenstvu še ni poznal poraza, je vnovič odlično začel in sprva pustil Ivana Katkova na štirih točkah, imel tudi v drugem nizu lepo prednost (7:4), odtlej pa je šlo vse le še navzdol. Slovenci so torej ostali brez želenega polfinala. »Žal sem edini krivec za poraz jaz,« je po dvoboju z Ukrajino, ki je dokončno ukradel sanje o vrnitvi med ekipno elito stare celine, zmajeval z glavo Tokič.

Slovenci so se nato pomerili še z Anglijo za razvrstitev od 21. do 24. mesta in zmagali s 3:1. Tako kot dekleta so si torej priborili dvoboj za 21. mesto, vsi trije slovenski igralci so ob zmagi prispevali po točko. Njen zadnji tekmec bo v soboto ob 17. uri Švica, ki so jo izbranci Bojana Raka že premagali v predtekmovalni skupini. Prvi loparček Tokič je moral v derbiju priznati premoč Liamu Pitchfordu, pa čeravno je v odločilnem petem nizu vodil že z 9:7.

 

Ženske, četrtinale

SLOVENIJA : HRVAŠKA 2:3

Manca Fajmut : Lea Rakovac 0:3 (-7, -9, -2)
Alex Galič: Tian Yuan 3:0 (6, 6, 8)
Jana Tomazini : Sunčica Vugrinec 3:1 (9, 7, -5, 8)
Manca Fajmut : Tian Yuan 1:3 (-4, -7, 6, -4)
Aelx Galič : Lea Rakovac 2:3 (9, -10, -6, 8, -7)

Od 21. do 24. mesta

SLOVENIJA : LITVA 3:2

Alex Galič : Vitalija Venckute 3:0 (1, 2, 8)
Jana Tomazini : Egle Stuckyte 1:3 (-9, -5, 8, -7)
Tamara Pavčnik : Ruta Paskauskiene 0:3 (-2, -6, -5)
Alex Galič : Egle Stuckyte 3:0 (9, 9, 11)
Jana Tomazini : Vitalija Venckute 3:1 (-8, 4, 5, 4)

 

Moški, četrtfinale

SLOVENIJA : UKRAJINA 0:3

Saš Lasan : Kou Lei 1:3 (-4, 10, -19, -7)
Bojan Tokič : Oleksandr Diduh 2:3 (6, 5, -8, -12, -9)
Jan Žibrat : Ivan Katkov 1:3 (4, -8, -8, -3)

Od 21. do 24. mesta

SLOVENIJA - ANGLIJA 3:1

Bojan Tokič : Liam Pitchford 2:3 (-6, 6, -8, 9, -10)
Jan Žibrat : Samuel Walker 3:0 (9, 6, 8)
Saš Lasan : Darius Knight 3:2 (-9, 8, 5, -6, 12)
Bojan Tokič : Walker 3:0 (6, 8, 6)