»El Purito« ubranil krono v Lombardiji

Španski kolesar Joaquim Rodriguez je drugič zapored postal zmagovalec dirke po Lombaridji.

Objavljeno
06. oktober 2013 19.31
CYCLING-ITA-LOMBARDIA
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA
Bergamo - Španec Joaquim Rodriguez je zmagovalec 107. kolesarske dirke po Lombardiji. To je že njegov drugi zaporedni uspeh na 251 dolgi zadnji klasiki sezone in predzadnji preizkušnji svetovne serije. »El Purito« je do zmage prišel po samostojnem pobegu, ki ga je začel na zadnjem vzponu, devet kilometrov pred ciljem v Leccu.

Drugo mesto je v deževnem vremenu z zaostankom 17 sekund zasedel še en Španec Alejandro Valverde, tretje pa Poljak Rafal Majka, ki je zaostal 23 sekund.

Rodriguez je do zmage prišel na enak način kot lani. Potem ko je glavnina ujela ubežnika Francota Thomasa Vocklerja, se je na najbolj strmem delu zadnjega vzpona odločil za napad, slediti pa mu ni mogel nihče. »To je zame najljubša dirka, pisana mi je na kožo. Vedel sem, kje in kako moram napasti, da pridem do uspeha. Je pa res, da so to vedeli tudi drugi, ki so pričakovali, kaj se bo zgodilo. Ampak na srečo so me moji moštveni kolegi v zaključek pripeljali dovolj spočitega, tako da na moj napad ni mogel odgovoriti nihče,« je bil na cilju zadovoljen 34-letni Katalonec.

Lombardija je močno spominjala na dirko svetovnega prvenstva prejšnjo nedeljo. Tudi v Firencah je Rodriguez napadel, s tem izoblikoval skupino treh zasledovalcev, v tej je bil v deževnem vremenu spet bil Alejando Valverde, poleg njega pa še Irec Dan Martin in Poljak Rafal Majka.

A za razliko od svetovnega prvenstva je Rodriguez zdržal do konca, s tem pa se tudi približal drugi zaporedni zmagi v seštevku svetovne serije. V tem je prehitel Britanca Chrisa Frooma, ki je dirko v Italiji zaradi bolečin v hrbtu odpovedal. Pred zadnjo dirko v Pekingu ima Španec 607, Britanec pa 587 točk.

Slovencev ni bilo na štartu.

Po Lombardiji, Bergamo - Lecco, 251 km:

1. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa/Katjuša) 6:10:18
2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar Team +0:17
3. Rafal Majka (Pol/Saxo-Tinkoff) 0:23
4. Daniel Martin (Irs/Garmin-Sharp) 0:45
5. Enrico Gasparotto (Ita/Astana) isti čas
6. Daniel Moreno (Špa/Katjuša 0:55
7. Pieter Serry (Bel/Omega Pharma-Quick Step)
8. Franco Pellizotti (Ita/Androni Giocattoli)
9. Ivan Santaromita (Ita/BMC Racing Team)
10. Robert Gesink (Niz/Belkin) isti čas