Elita v gorskem teku spet na Šmarni gori

Jutri na Šmarni gori finale svetovnega pokala za veliko nagrado. Glavni slovenski adut bo Mitja Kosovelj.

Objavljeno
05. oktober 2012 11.25
Posodobljeno
05. oktober 2012 12.00
rsi_GORSKI TEK/SMARNA GORA
D. L., šport
D. L., šport
Tacen – Po odpovedi turške Burse so finale svetovnega pokala za VN v gorskem teku na svoja pleča prevzeli Slovenci. Jutri bo na Šmarni gori spet zbrana svetovna elita, v ožjem krogu favoritov pa bo tudi prvi domači tekač Mitja Kosovelj.

Zapleti z odpovedjo Turkov in premikom finala s septembra na oktober ter drugačna proga niso bistveno vplivali na prijave. Na štartni črti se bodo jutri ob 10. uri poravnali glavni asi, vključno z vodilnim v seštevku Ertitrejcem Azerio Teklayem in šestkratnim evropskim prvakom Ahmetom Arslanom iz Turčije. Njun medsebojni dvoboj bi lahko bil dodatna poslastica. Eritrejec ob treh srebrih s SP hlepi po vrhu zmagovalnega odra, Arslan bi rad zadržal rekord šmarnogorske proge in dvema dodal še tretjo zaporedno zmago v Tacnu. Krog kandidatov za zmago se seveda ne konča pri njima. Teklay bo imel za morebitno pomoč ob sebi rojaka Tekleja Yossiefa, ob njih bosta še močni italijanska (Gabriele Abate, Alex Baldaccini, Emmanuelle Manzi) in britanska zasedba (Orlando Edwards, Gary Priestly). V ženski konkurenci naj bi bila glavna favoritinja srebrna s SP, Italijanka Valentina Belotti, račune ji bo skušala premešati svetovna prvakinja v gorskem maratonu, Američanka Stevie Kremer.

V zbrani elitni konkurenci Slovenci ne bi smeli igrati obrobne vloge. Kosovelj pozna zahtevno progo do podrobnosti, kar je gotovo prednost, ki jo bo skušal unovčiti. Po slabšem začetku sezone zavoljo poškodbe se mu je konec poletja le obrnilo navzgor. Dobro pripravljenost je z 11. mestom potrdil na SP, formo pa je za Šmarno goro še malo izpilil. Na visoko uvrstitev računata tudi njegova sestra Mateja (6. na SP) in mlada Lea Einfalt, ki je bila na SP bronasta med mladinkami. Za njimi je še nekaj tekačev, ki so formo naravnali prav na Šmarno goro.