EP v namiznem tenisu: Bojan Tokič jutri vsaj dvakrat za mizo

Med Slovenci sta kvalifikacije preživela le Bojan Tokič in Jan Žibrat v dvojicah, naš prvi lopar bo nastopal še med posamezniki.

Objavljeno
10. oktober 2013 23.57
vidic lasan
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Schwechat – Zadnji dan kvalifikacij na namiznoteniškem evropskem prvenstvu v Avstriji je bil za slovensko odpravo daleč najuspešnejši. Naši dekleta in fantje so namreč iz trinajstih dvobojev, kolikor so jih odigrali danes, prinesli kar deset zmag, žal pa sta bila med poraženci v posamični konkurenci ravno tista dva skrita aduta, ki bi nujno potrebovala uspeh za preboj na glavni del, ki bo potekal od jutri do nedelje: Saš Lasan in Jan Žibrat.

Za starosto ekipe, 42-letnega Lasana, je bil usoden Slovak Lubomir Pistej, ki je že pred tem izgubil vse možnosti za preboj na glavni del prvenstva, zato je lahko igral povsem neobremenjeno. Pistej je po tem, ko je v ekipnem delu razbil sanje Slovencev po vrnitvi v prvo kakovostno skupino, načrte torej prekrižal še Lasanu. Za 21-letnega Prleka pa je bil v dvoboju izstopajočih mladeničev premočan francoski najstnik Simon Gauzy, ki je 45. lopar na evropski jakostni lestvici, torej več kot sto mest pred Janom.

Žibratu v uteho ostajajo uspešni nastopi v konkurenci dvojic, saj z Bojanom Tokičem nista vpisala nobenega poraza. Tako sta se skozi kvalifikacijsko sito prebila v glavni del, kjer ju v jutrišnji šestnajstini finala ob 12. uri čaka francoska naveza Emmanuel Lebesson in današnji Janov tekmec Gauzy. V primeru zmage bosta morala Slovenca znova poprijeti za loparčka v osmini finala ob 18. uri. Še prej (15.45) se bo posamično v 1/32 finala 15. nosilec Tokič udaril s francoskim kvalifikantom Enzom Anglesom.

Danes je sicer poleg omenjenih moških adutov izgubila tudi naša najvišje rangirana igralka Jana Tomazini, Alex Galič in Uroš Slatinšek sta se veselila zmag brez boja, ostali pa so se po redni poti z uspehom poslovili od prvenstva. Slovenski izplen je bil dokaj pričakovan, ostaja le kanček grenkega okusa ob spoznanju, kako blizu glavnemu delu sta bila Lasan in Žibrat.