EP v namiznem tenisu: konec slovenskih nastopov, izgubil tudi Tokič

Bojan Tokič je posamične nastope na EP končal v šestnajstini finala, premoč je priznal Rusu Aleksandru Šibajevu.

Objavljeno
11. oktober 2013 14.37
vidic tokič
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Schwechat - Prvi slovenski namiznoteniški as Bojan Tokič je posamične nastope na evropskem prvenstvu v Avstriji končal v šestnajstini finala. Na prvi stopnički je bil najprej s 4:1 (9, 6, 5, -7, 6) boljši od aktualnega mladinskega evropskega prvaka, Francoza Enza Anglesa. Po izenačenem uvodnem delu, v katerem je vodil tudi Francoz (5:4), je 32-letni Novogoričan z odliko odigral naslednja dva niza, tekmec pa je nato izkoristil njegov kratek padec zbranosti in se veselil vsaj častnega niza. V zadnjem delu je Tokič znova dokazal, da ni zastonj med nosilci, in dokončno strl dokaj žilav Anglesov odpor.

Zato pa se je zataknilo v večerni tekmi z vselej neugodnim ruskim levičarjem Aleksandrom Šibajevom, ki je na svetovni jakostni lestvici resda deset mest nižje, bil pa je kar nekaj časa poškodovan. Rus je bil boljši že v prejšnjih dveh medsebojnih obračunih, tradicija je obveljala tudi danes, ko je Primorca odpravil s 4:2 (11, -9, -8, 8, 7, 7). S tem je preprečil, da bi se Tokič v osmini finala pomeril s svojim klubskim kolegom Bastianom Stegerjem.

Že prej se je moral naš član nemškega prvoligaša Saarbrückna skupaj z Janom Žibratom posloviti po uvodnem dvoboju glavnega dela dvojic. Potem ko izkušeni Primorec in debelo desetletje mlajši Prlek v kvalifikacijah nista poznala poraza, sta v šestnajstini finala naletela na previsoko oviro. Francoza Simon Gauzy, ki je bil dan pred tem v kvalifikacijah posameznikov že usoden za Žibrata, in Emmanuel Lebesson sta bila namreč boljša s 3:2 (6, 5, -9, -3, 1), čeprav sta bila Slovenca že na pragu dramatičnega zasuka.

Francoza sta odlično začela, vrhunsko sprejemala servis, si privoščila res le redke napake in po vodstvu z 2:0 v nizih tudi v tretjem ušla z že zelo udobnih 8:3, za zmago sta torej potrebovala le še tri točke, vendar pa izbranca selektorja Bojana Raka nista kar tako vrgla puške v koruzo. Pljunila sta v roke, najprej izenačila na deveti točki in nato še dobila niz, kmalu zatem po hitrem postopku še drugega, kar pa je očitno podžgalo tekmeca, da sta Tokiču in Žibratu v zadnjem delu prepustila le še eno točko.

»Nisva bila prava, mene je dajal gleženj, tudi Bojan ima nekaj svojih težav, za nameček sva nastopila proti izjemno kakovostni dvojici. Skupaj sva odigrala že nekaj turnirjev in premagovala zelo dobre dvojice, a Francoza sta bila danes pač boljša,« je strnil vtise Žibrat, ki si klubski kruh sicer služi na Nizozemskem.

Jan (s tribun sta ga danes spremljala tudi oče in dedek) se je na ta način poslovil od prvenstva, ki se ga bo bolj kot po rezultatih verjetno spominjal po hudi poškodbi gležnja, ki jo je začasno saniral. »Proti Gauzyju bi bil v posamičnem boju zagotovo nevarnejši, če bi bil optimalno pripravljen. Zadnje čase sem imel velike težave s poškodbo, zaradi katere nisem treniral, posledica tega je bila slabša telesna pripravljenost in tudi mentalno je težje. Nočem izgovorov, ampak gleženj mi je res povzročal preglavice, maser je naredil čudež, da sem sploh lahko tekmoval, po drugi strani pa je tudi Gauzy odličen igralec, ki ga lahko premagaš le z vrhunskim namiznim tenisom,« je strnil vtise Prlek in dodal: »Samo prespat grem domov, potem pa spet 'gas'.«