EP v namiznem tenisu: Po dveh točkah Tokiča prva zmaga za Slovenijo

Slovenski namiznoteniški igralci so na EP s 3:1 premagali Srbijo in se bodo borili za končno 17. mesto.

Objavljeno
06. oktober 2013 18.00
vidic tokič
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Dunaj - Na evropskem prvenstvu v namiznem tenisu je slovenska reprezentanca z Bojanom Tokičem na čelu vpisala prvo zmago. Po porazu proti Slovaški je danes s 3:1 je premagala Srbijo. Dve točki je spet zabeležil Bojan Tokič, eno je dodal Saš Lasan. Slovenija se bo tako potegovala za končno 17. mesto.

Slovensko čast je rešil prvi adut Tokič, mojster za posamične obračune v ekipni konkurenci. Prepričljivo je dobil oba dvoboja in znova dokazal odlično formo. S svojimi dobrimi predstavami si je tudi lahko povrnil samozavest, ki je bila po neprepričljivih predstavah v nemškem prvenstvu že načeta.

Drugo točko je Sloveniji priboril Lasan, ki je proti Bojanu Črepulji že zaostajal z 0:2 v nizih, a mu je nato uspel preobrat. S tem je tlakoval končno zmago nad Srbijo in boj za 17. mesto, za katerega se bodo izbranci Bojana Raka borili z Anglijo ali Ukrajino.

Ženska reprezentanca je bila manj uspešna, saj je z 0:3 izgubila proti Slovaški, ki pa ni imela tako lahkega dela kot kaže rezultat. V prvem posamičnem dvoboju je imela Manca Fajmut proti Lucii Truksovi v petem nizu dve zaključni žogici za zmago, a je nato Slovakinja dobila štiri točke zapored. Za Fajmutovo je bil to prvi poraz na prvenstvu. Jana Tomazini in Nina Zupančič sta nato svojima tekmicama odščipnili niz. Slovenke se bodo v svojem zadnjem srečanju, dvoboju za 20. mesto, pomerile z Italijo.

Znani vsi finalisti

Nemčija in Grčija pri moških ter Romunija in Nemčija pri ženskah sta finalna para evropskega namiznoteniškega prvenstva v Schwechatu.

Nemci, ki se jim odsotnost najboljšega evropskega igralca Tima Bolla prav nič ne pozna, saj niso izgubili niti enega posamičnega dvoboja, so v polfinalu s 3:0 ugnali Ruse, Grčija pa je bila s 3:2 boljša od Belorusov. Za Rusijo in Grčijo je to prva kolajna na evropskih prvenstvih.

Romunke so v prvem dvoboju prvenstva s težavo premagale Ukrajinke, nato pa so imele lažje delo, kajti Madžarsko in v polfinalu Rusijo so premagale s 3:0. Nemkam sta za finale zadostovali le dve zmagi, Avstrijo so premagale s 3:0, Češko v polfinalu pa s 3:1.

EP, moški:

SLOVENIJA - SRBIJA 3:1
Bojan Tokič - Bojan Milošević 3:0 (7, 3, 9)
Uroš Slatinšek - Marko Jevtović 0:3 (-10, -6, -7)
Saš Lasan - Bojan Črepulja 3:2 (-9, -8, 3, 5, 8)
Bojan Tokič - Marko Jevtović 3:0 (14, 7, 10)

Ženske:

SLOVENIJA - SLOVAŠKA 0:3
Manca Fajmut - Lucia Truksova 2:3 (-9, 7, -7, 8, -10)
Jana Tomazini - Barbora Balazova 1:3 (9, -3, -9, -3)
Nina Zupančič - Eva Jurkova 1:3 (-8, 7, -7, -10)