EP v namiznem tenisu: Slovenke so si že zagotovile obstanek

Jana Tomazini, Manca Fajmut in Alex Galič z zmago nad Bolgarijo dosegle osnovni (ekipni) cilj na evropskem prvenstvu v Avstriji.

Objavljeno
04. oktober 2013 17.58
TK Namizni tenis
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Schwechat – V slovenskem taboru so lahko zadovoljni s prvimi nastopi na evropskem prvenstvu v namiznem tenisu v Avstriji. Ženska trojka Jana Tomazini, Manca Fajmut in Alex Galič (četrti loparček Nina Zupančič je soigralke bodrila s klopi) je namreč v uvodnem dvoboju ekipnega tekmovanja s 3:0 v zmagah odpravila pomlajeno zasedbo Bolgarije, s čimer je že dosegla prvi cilj – obstanek v drugi kakovostni skupini. Dosežek bo skušala jutri, z začetkom ob 10. uri, oplemenititi z zmago nad Hrvaško.

Vse tri Slovenke so resda zdesetkanim in pomlajenim tekmicam, ki niso mogle računati na udarno orožje Katalino Gatinsko, oddale vsaka po en niz. Najprej je za mizo stopila Manca Fajmut, ki je po hudem boju s 3:1 (8, 8, -9, 10) odpravila bolgarski prvi loparček Sibel Remzi. Dišalo je celo po petem nizu, saj je v četrtem Bolgarka že vodila s 6:1, Manca je izenačila na 8. točki, tekmica je resda imela prvo zaključno žogico, a je nato 22-letna Ravenčanka pljunila v roke in s tremi zaporednimi točkami uspešno končala dvoboj.

Naša najvišje rangirana igralka Jana Tomazini je kljub bolečinam v nartu stisnila zobe in s 3:1 (6, -4, 6, 8) na kolena spravila Anelijo Karovo, ki je v drugem nizu ušla že s 7:1 in prednost zadržala do konca, pa tudi v tretjem ji je pri vodstvu s 5:3 dobro kazalo. Nato pa je 27-letna Koprčanka, ki si kruh služi v Španiji, z delnim izidom 8:1 stvari postavila na pravo mesto in dobila tudi izenačen zadnji niz.

Piko na »i« je na domala domačem parketu, saj že od julija živi v centru Wernerja Schlagerja v Schwechatu in se le ob vikendih vozi na tekme v Nemčijo, pritisnila 19-letna Alex Galič z zmago s 3:1 (-6, 9, 9, 7) nad Ivanko Angelovo. Po slabšem začetku se je mlada igralka iz Preserij prebudila, dodala tretjo točko k zmagi Slovenk, ki so si lahko oddahnile, saj so si že zagotovile obstanek v drugi kakovostni skupini in končno najmanj 18. mesto, v borbi za 13. pa se bodo jutri udarile s Hrvaticami.

Jutri bodo za mize prvič (prav tako v ekipni konkurenci) stopili še Slovenci, ki so bili v uvodnem kolu prosti, najprej pa jih čakajo zmagovalci današnjega obračuna med Slovaki in Danci.