EP v namiznem tenisu: Tokičev izplen spet premalo

Slovenci ekipni del namiznoteniškega EP v Schwechatu končali na 18., Slovenke pa na 21. mestu.

Objavljeno
07. oktober 2013 18.23
vidic tokič
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Schwechat - Slovenska moška namiznoteniška zasedba je po porazu z Ukrajino (2:3) na ekipnem delu evropskega prvenstva v Avstriji zasedla 18. mesto. Ponovil se je razplet obračuna s Slovaki, Bojan Tokič je namreč spet vknjižil pričakovani točki, tretja pa je obvisela v zraku, saj je Ludvik Peršolja tekmecu odščipnil niz, Saš Lasan in Uroš Slatinšek pa niti tega. Selektor Bojan Rak je odpočil poškodovanega Jana Žibrata (gleženj), ki bo jutri začel dvoboje v posamični konkurenci in v dvojicah.

Tokič tokrat svojima nasprotnikoma Jevhenu Priščepi in Dmitru Pisarju ni oddal niti niza. Njegova končna bilanca v ekipnem delu je šest zmag v šestih dvobojih, edina dva niza mu je »snel« Slovak Lubomir Pistej, a tudi v tej tekmi je imel 32-letni Primorec zaključne žogice za zmago s 3:0. V dvoboju z Ukrajinci je bil ob njem najbližje zmagi najmlajši član, komaj 18-letni Ludvik Peršolja, ki je prvi niz oddal kljub začetnemu vodstvu s 4:0, nato izenačil in bil do sredine tretjega dela zraven, šele takrat je Pisar dodal na plin in zmagal. Starosta Saš Lasan v obračunu z Ivanom Katkovom in Uroš Slatinšek (zamenjal je Peršoljo) v tekmi s Priščepo se nista mogla veseliti niti častnega niza.

Tudi Slovenke so v zadnjem dvoboju ekipnega dela pokleknile pred Italijankami (1:3) in pristale na končnem 21. mestu. Tokrat je edino točko na domačem parketu, saj živi in trenira v Avstriji, vpisala Alex Galič, ki je Debori Vivarelli prepustila zgolj en niz. Selektorka Vesna Ojsteršek Drnovšek je tokrat dan počitka privoščila prvemu loparčku Jani Tomazini, dvakrat je šla za mizo Manca Fajmut, a obakrat - proti Vivarellijevi in Nikoleti Stefanovi - potegnila kratko, enako kot naša najmlajša Nina Zupančič proti Lisi Ridolfi. »Zadovoljna sem z obstankom, z zadnjima dvema tekmama pa ne povsem,« je doseženo komentirala slovenska selektorka.

Jutri se bodo v Schwechatu začeli dvoboji med posamezniki in dvojicami, tudi za vse slovenske predstavnike z izjemo Bojana Tokiča, ki bo kot nosilec začetno fazo izpustil. Jan Žibrat se bo uvodoma pomeril z Dancem Mikkelom Hinderssonom, Uroš Slatinšek z Nemcem Benediktom Dudo, Ludvik Peršolja s Srbom Žoltom Petejem, Saš Lasan z Islandcem Dadijem Freyrom Gudmundssonom, Jana Tomazini s Slovakinjo Evo Jurkovo, Alex Galič (spet) z Italijanko Deboro Vivarelli, ki jo je danes že ugnala, Manca Fajmut s Poljakinjo Natalio Bajor in Nina Zupančič s Francozinjo Lauro Pfefer.

V dvojicah bosta Tokiču in Žibratu na nasprotni strani mize stala kosovska brata Baton in Linor Čitaku, Peršolji in Slatinšku Angleža Andrew Baggaley in Daniel Reed, Lasanu in Madžaru Adamu Pattantyusu Irca Gavin Maguire in Paul McCreery, Fajmutovi in Tomazinijevi Italijanki Lisa Ridolfi in Debora Vivarelli, Galičevi in Zupančičevi pa Poljakinji Natalia Bajor in Kinga Stefanska.

MOŠKI

SLOVENIJA : UKRAJINA 2:3

Bojan Tokič : Jevhen Priščepa 3:0 (7, 4, 11)
Ludvik Peršolja : Dmitro Pisar 1:3 (-6, 11, -7, -4)
Saš Lasan : Ivan Katkov 0:3 (-7, -6, -9)
Bojan Tokič : Dmitro Pisar 3:0 (5, 4, 8)
Uroš Slatinšek : Jevhen Priščepa 0:3 (-9, -7, -9)

ŽENSKE

SLOVENIJA : ITALIJA 1:3

Alex Galič : Debora Vivarelli 3:1 (5, 6, -4, 9)
Manca Fajmut : Nikoleta Stefanova 0:3 (-6, -9, -8)
Nina Zupančič : Lisa Ridolfi 1:3 (-9, 9, -6, -12)
Manca Fajmut : Debora Vivarelli 1:3 (-9, 4, -8, -8)