EP v namiznem tenisu: Tokičevi zmagi sta bili premalo

Slovencem se je na EP ponesrečil cilj vrnitve v prvo kakovostno skupino, potem ko so morali premoč priznati Slovakom.

Objavljeno
05. oktober 2013 19.51
TK Namizni tenis
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Schwechat – Slovenski moški namiznoteniški reprezentanci se na evropskem prvenstvu v Avstriji ni posrečil glavni cilj v ekipni konkurenci: vrnitev v prvo kakovostno skupino. Izbranci selektorja Bojana Raka so morali priznati premoč Slovakom, ki so včeraj s 3:2 odpravili Dance (brez udarnega loparčka Michaela Maza), danes pa z enakim rezultatom še Slovence. Ti se bodo jutri pomerili še s Srbijo.

Že pred odhodom v Schwechat je selektor Rak razkril pričakovano formulo uspeha: 2+1, kar pomeni, da bi dve zmagi proti Slovakom prispeval naš prvi adut Bojan Tokič, eno pa nekdo iz preostale četverice (Saš Lasan, Uroš Slatinšek, Jan Žibrat). Prvi del formule se je izšel, drugi ne, dve Tokičevi točki sta bili pač premalo za uspeh.

Že v uvodnem dvoboju je 32-letni Novogoričan, sicer član nemškega prvoligaša Saarbrückna, porabil ogromno energije za skalp čvrstega Lubomirja Pisteja, ki je na svetovni lestvici resda kar 121 mest za Primorcem. Kakovostna razlika je bila več kot opazna do zaključka tretjega niza. Tokič je že vodil z 2:0 v nizih ter z 9:4 in 10:7 v tretjem, tedaj pa je tekmec eksplodiral, ubranil šest Bojanovih zaključnih žog in se veselil zmage z 19:17. Zadnja dva dela sta se končala na razliko: v četrtem je bil boljši Pistej, v zadnjem pa Tokič, ki je imel nato precej manj dela s Petrom Seredo, ki mu je oddal zgolj 19 točk.

Manj uspeha proti Seredi, sicer 197. loparčku sveta, je imel mladi Prlek Jan Žibrat, pri katerem je poškodba gležnja očitno le pustila malenkostne posledice. V ponovitvi dvoboja z evropskega prvenstva 2010 v Ostravi je imel tokrat več uspeha Slovak, ki ni oddal niti niza, Žibrat pa je bil najbližje v drugem delu, ko je zapravil vodstvo s 5:1.

Obračun s prvim slovaškim igralcem Thomasom Keinathom je pripadel starosti slovenske izbrane vrste, 42-letnemu Sašu Lasanu, ki se je boril kot lev ter odigral srčno in neustrašno, kar pa je bilo še vedno premalo za kaj več kot osvojitev častnega niza. V četrtem dvoboju se je selektor Rak odločil za zamenjavo in je na nasprotno stran mize Pisteju namesto Žibrata postavil izkušenejšega Uroša Slatinška, ki je – kot je obljubil – grizel do konca, kar pa ni zadostovalo za zmago.

Pokleknile tudi Slovenke

Po uvodni zmagi nad Bolgarkami, ki jim je že zagotovila obstanek v drugi kakovostni skupini, pa Slovenke v drugem dvoboju niso bile tako uspešne proti Hrvaticam, pa čeprav je njihovo glavno orožje, izkušena 38-letna Yuan Tian, za mizo stopila le enkrat, a tedaj brez pretiranega naprezanja odpravila najvišje rangirano Slovenko Jano Tomazini, ki ima akutne težave z nartom. Koprčanka je potegnila kratko tudi v obračunu v Leo Rakovac, ki jo je pred tem po vrhunskem zasuku na kolena spravila Manca Fajmut, ki je četi selektorke Vesne Ojsteršek Drnovšek priigrala sploh edino zmago. Tekmica je resda vodila že z 2:0 v nizih in imela tudi v tretjem že zaključno žogo, ki pa jo je 22-letna Korošica rešila in pozneje zrežirala popoln preobrat, ki je Slovenkam zagotovil vsaj častno zmago. Blizu uspeha je bila tudi Alex Galič, saj je proti Mateji Jeger že vodila z 2:1 v nizih, nato pa povsem popustila, sploh v finišu, ko je nasprotnici dovolila, da je vpisala kar devet točk zapored.

ŽENSKE

SLOVENIJA : HRVAŠKA 1:3

Jana Tomazini : Yuan Tian 0:3 (-7, -2, -6)

Manca Fajmut : Lea Rakovac 3:2 (-8, -6, 11, 8, 3)

Alex Galič : Mateja Jeger 2:3 (10, -7, 10, -6, -2)

Jana Tomazini : Lea Rakovac 1:3 (-4, -10, 9, -7)

MOŠKI

SLOVENIJA : SLOVAŠKA 2:3

Bojan Tokič : Lubomir Pistej 3:2 (7, 2, -17, -9, 9)

Jan Žibrat : Peter Sereda 0:3 (-7, -7, -5)

Saš Lasan : Thomas Keinath 1:3 (-8, 9, -6, -9)

Bojan Tokič : Peter Sereda 3:0 (8, 6, 5)

Uroš Slatinšek : Lubomir Pistej 1:3 (-2, -8, 7, -4)